Succesvolle stage: ervaringen en tips van twee studenten

Ben jij een student die op zoek is naar de perfecte stageplek en heb jij tips nodig voordat je stage begint? In dit artikel geven wij je inzichten, tips en verhalen en bespreken we alles wat je moet weten om het meeste uit je stage te halen.

Wij zijn Keet en Lieke! Studenten op het Koning Willem 1 College in Den Bosch en we doen de opleiding mediaredactiemedewerker. Vorig jaar hebben wij onze eerste stage gehad en wij willen graag in het kort onze ervaring delen met jullie.

Keet: ‘’Ik heb stage gelopen bij een reclamebureau in Kaatsheuvel en het heet de IVC. Ik vond mijn stage erg leerzaam, interessant en leuk. Op het einde was het ietsje minder, omdat het toch langer duurde dan ik dacht, maar het was een leerzame tijd.’’
Lieke: ‘’Ik heb stage gelopen bij Clickables, een online marketingbureau in Den Bosch en ik heb een hele leuke en leerzame tijd gehad. Ik heb heel veel geleerd en dingen mogen doen die ik heel erg leuk en interessant vind.’’

Stage lopen vormt een cruciaal onderdeel van het onderwijsproces, waarbij studenten de kans krijgen om hun theoretische kennis in de praktijk te brengen. Het biedt niet alleen een waardevolle mogelijkheid om professionele vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om inzicht te krijgen in je toekomstige carrière pad. Wij hebben hieronder wat tips voor jullie, zodat je goed bent voorbereid als je moet gaan stage lopen.

Voorbereiding is de sleutel

  • Stagecontract: voordat je begint, is het belangrijk om te begrijpen wat de verwachtingen van je zijn. Lees het stagecontract goed door en overleg met je stagebegeleider over je verantwoordelijkheden.
  • Zoek op tijd naar een stageplek: begin maanden van tevoren met zoeken naar een stageplek. Maak bijvoorbeeld een lijstje met allerlei bedrijven die jou interessant en leuk lijken, zodat je die vervolgens ook allemaal kan mailen en/of bellen. Een website die je goed kan helpen om een geschikte stageplek te vinden is https://stagemarkt.nl/
  • Leer het bedrijf kennen: voordat je begint, verdiep je in het bedrijf en de sector waarin je gaat werken. Dit toont je interesse en helpt je sneller aan te passen.
  • Stel doelen: bepaal welke vaardigheden of kennis je wilt ontwikkelen tijdens je stage en bespreek deze met je stagebegeleider. Maak bijvoorbeeld een lijst met doelen die je tijdens je stage wilt bereiken.

Proactieve houding

  • Wees nieuwsgierig: stel vragen en toon interesse in het werk van je collega’s. Dit helpt je om beter te begrijpen hoe het bedrijf werkt en vergroot je netwerk.
  • Toon initiatief: wacht niet tot taken aan je worden gegeven, maar bied aan om te helpen waar mogelijk. Dit toont je enthousiasme en betrokkenheid.

Effectieve communicatie

  • Vraag om feedback: regelmatige feedback helpt je om je prestaties te verbeteren en te groeien. Vraag er actief om als het niet spontaan wordt gegeven, zo weet je waar je kunt verbeteren en hoe je nog beter kunt presteren.
  • Wees duidelijk over verwachtingen: zorg dat je weet wat er van je wordt verwacht en bespreek eventuele onduidelijkheden met je begeleider.

Tijd management

  • Plan je taken goed: houd deadlines bij en maak een prioriteitenlijst. Het goed managen van je tijd laat zien dat je professioneel en georganiseerd bent.
  • Balans tussen werk en leren: hoewel het belangrijk is om productief te zijn, moet je er ook voor zorgen dat je de tijd neemt om te leren en te reflecteren.

Netwerken en relaties opbouwen

  • Leer collega’s kennen: bouw relaties op binnen het bedrijf, niet alleen met je directe team. Dit kan waardevol zijn voor toekomstige carrièrekansen.
  • Blijf in contact: na je stage kun je contact onderhouden met de mensen die je hebt ontmoet, bijvoorbeeld via LinkedIn.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

  • Wees flexibel: soms kan het werk anders zijn dan je had verwacht. Laat zien dat je bereid bent om nieuwe taken en uitdagingen aan te pakken.
  • Leer van fouten: het is normaal om fouten te maken tijdens een stage. Zie ze als leerervaringen en wees niet bang om vragen te stellen als je iets niet weet.
  • Blijf leergierig: je stage is een kans om te leren, dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk nieuwe vaardigheden oppikt. Wees nieuwsgierig en stel vragen over het werk, de processen en de sector. Hoe meer je leert, hoe waardevoller de stage voor je zal zijn.

Professioneel gedrag

  • Kom op tijd: dit lijkt vanzelfsprekend, maar stiptheid wordt altijd gewaardeerd en laat een goede indruk achter.
  • Kleed je professioneel: zorg dat je kledingstijl past bij de bedrijfscultuur, ook al is het een informele werkomgeving.

Reflectie

  • Houd een dagboek bij: schrijf op wat je leert en wat je uitdagingen zijn. Dit helpt je niet alleen om te reflecteren, maar kan ook nuttig zijn voor toekomstige sollicitaties.
  • Evalueer aan het einde: kijk terug op je stage en evalueer wat je hebt bereikt. Heb je je doelen gehaald? Wat kun je meenemen naar je volgende stap?

Welke tips hadden wij graag willen weten voordat wij stage gingen lopen?

Keet: ‘’Ik had de tip over feedback vragen eerder willen weten, omdat ik zelf niet veel feedback heb gevraagd. Als ik dan een bepaald cijfer kreeg voor iets of een opdracht kreeg die ze uiteindelijk toch hadden aangepast, wist ik eigenlijk niet waarom, omdat ik dit niet durfde te vragen. Achteraf gezien had ik toch meer uit mijn stage kunnen halen als ik dit wel had gedaan.’’
Lieke: ‘’Ik denk de tip van balans tussen werk en leren, want mijn stage voelde voor mij hier en daar soms meer als werk aan dan stage. Ik wou graag heel erg productief zijn, dus ik wou het liefste gewoon lekker veel doen, waardoor ik soms wel eens vergat dat ik er ook vooral was om natuurlijk veel te leren en te reflecteren.’’

Allerbelangrijkste tip van ons

Laat het lekker op je afkomen. Wees niet te zenuwachtig en ben lekker jezelf. Een stage biedt een geweldige kans om te leren en je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Door proactief te zijn, jezelf professioneel op te stellen en actief deel te nemen, kun je het maximale uit je stage halen. Vergeet niet dat elke ervaring, of die nu positief of negatief is, een belangrijke les kan zijn voor je toekomst. Veel succes, geniet ervan en het komt allemaal wel goed!