Mark Rutte, Sigrid kaag, Sylvana Simons en Liane den Haan. Het zijn verschillende politici die besloten hebben om de politiek te verlaten. Waarom verlaten zoveel mensen de politiek? En wat voor een invloed heeft dit op Nederland?
Voor het eerst sinds oktober 2010 zal Nederland een andere premier krijgen. Mark Rutte heeft namelijk na veel kritiek besloten de politiek te verlaten. Na Rutte volgde er nog erg veel anderen, waaronder Kaag en Simons. Een nieuw hoofdstuk voor deze personen en voor Nederland.
Waarom verlaten al deze mensen de politiek?
Voor iedere politici is dit verschillend, zo besloot Sigrid Kaag te stoppen wegensaanhoudende haat, intimidatie en bedreigingen. Ook Lianne den Haan kreeg te maken met haat en noemde de huidige politiek “lelijk.” René Peters gaf aan dat je “altijd aan moet staan” en niet vaak thuis bent. Rutte gaf aan dat het een mooi moment is om het stokje na 13 jaar over te geven. Verschillende redenen worden gegeven om uit de politiek te stappen, maar ze leiden uiteindelijk bijna allemaal toch naar iets meer rust. Ook is het feit dat het kabinet er niet mkwet elkaar is uitgekomen een grote factor geweest voor een aantal om te stoppen. Het kabinet viel met name over het probleem met vluchtelingen opvangen, hier stonden vooral de ChristenUnie en de VVD lijnrecht tegenover elkaar. In het kabinet zaten VVD, D66, ChristenUnie en het CDA.
Wat voor invloed heeft dit op Nederland?
Ten eerste zijn er in november nieuwe verkiezingen. Hier zullen dus een aantal nieuwe partijleiders komen waar je op kan gaan stemmen. Bijvoorbeeld bij de VVD, hier zal Dilan Yeşilgöz-Zegerius de nieuwe lijstrekker worden. Dit kan in de resultaten natuurlijk behoorlijk wat andere resultaten opleveren. Er zijn best veel mensen die op Rutte gestemd hebben, omdat ze hiermee wisten wat ze in huis haalden. Het was bekend en je weet na een paar jaar ook wel wat je kan verwachten. Dat gaat nu veranderen. Op het moment weten nog veel mensen niet op welke partij zij willen gaan stemmen. Het kan nog best spannend worden wie de nieuwe premier wordt en wie het kabinet zullen gaan vormen. Omdat dus voor het eerst in jaren zomaar het geval kan zijn dat de VVD niet de grootste is. Ook bij andere partijen komen nieuwe lijstrekkers. Veel “nieuwe” gezichten zullen het niet zijn, er zijn veel lijstrekkers die we al wel kennen. Bijvoorbeeld Frans Timmermans, die de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks/ PVDA zal worden.
Conclusie
De politiek in Nederland is behoorlijk veranderd. En niet op een hele positieve manier, er zijn veel mensen uit de politiek gestapt. Waaronder een aantal mensen die een lange tijd een bekend gezicht waren in het wereldje. De redenen hiervoor verschillen, maar zien er begrijpelijk uit. Het is tijd om te staan voor nieuwe mensen en nieuw kabinet met de verkiezingen dit jaar. Het is eigenlijk een beetje een zooitje. Wat dit allemaal met ons land doet, weten we eigenlijk pas goed na de verkiezingen. Buiten dat we dus weten dat er hoe dan ook voor het eerst in 13 jaar een nieuwe premier zal komen. Dat is voor ons land wel een grote verandering.