Afgelopen zomer is er een nieuwe trend geboren in het voetballandschap. Tientallen supersterren die in de herfst van hun carrière nog een graantje mee willen pikken in Saudi-Arabië. Iedereen vindt er wat van. Saudi-Arabië is namelijk niet echt een land met dezelfde normen en waarden als de Europese landen. Zijn de astronomische bedragen dan echt genoeg om de morele kompassen van deze spelers op tilt te laten staan?
Het Midden-Oosten krijgt steeds meer te zeggen in de voetballerij. Correctie: De olie in het Midden-Oosten krijgt steeds meer te zeggen in de voetballerij. Na het WK, wat niet de laatste zal zijn, krijgen de Arabieren nu ook de crème de la crème.
Dat je voor een astronomisch salaris naar een ver land reist om te gaan voetballen, kan ik niemand kwalijk nemen. Ik zou zelf ook direct op het eerste vliegtuig stappen. Zeker voetballers die in Europa hun naam al gevestigd hebben. Maar clubs die er zoveel geld voor over hebben om jou in hun shirt te laten spelen, dat kan bijna geen zuivere koffie zijn.
Het geld waarmee de Saudische clubeigenaren deze spelers aantrekken wordt betaald door midden van het PIF, het Public Investment Fond. Dit is het staatsinvesteringsfonds, naar schatting bedraagt deze schatkist omgerekend zo een 600 miljard euro. Dit geld gaat voor het grootste gedeelte naar het ‘Saudi Vison 2030’ plan. Dit plan is opgesteld om te voorkomen dat Saudi-Arabië afhankelijk wordt van hun oliereserves. Want op een dag zit er niks meer in de grond. En dan moeten onze arme sjeikjes op een houtje bijten. Op zich geen slecht plan.
Saudi-Arabië wil dus gaan inzetten op cultuur en toerisme. En hoe doe je dat beter dan grote voetbalnamen aan te trekken. Ook gaan ze meebieden om het WK 2030 te mogen organiseren. Dat hebben ze natuurlijk afgekeken bij hun buren in Qatar. Wat het oliestaatje ook erg goed heeft gedaan.
Saudi-Arabië wil dus een groot voetballand worden. En dat gaat al in een aardig tempo. Zoals ik net al zei: hier is helemaal niks op tegen en is alleen maar goed. Bestuurders willen hun land ontwikkelen en presentabel maken voor de buitenwereld.
Maar onze vriendelijke sjeiks moeten niet vergeten dat hun land een hele andere kant heeft. Ben je bijvoorbeeld homo of atheïst? Dan ben je er niet welkom en zelfs illegaal. Maar ben je een goede voetballer, dan hoef je alleen maar te doen alsof natuurlijk. Cristiano Ronaldo is bijvoorbeeld ook niet getrouwd. Dan mag je in Saudi-Arabië niet samenwonen. Maar Ronaldo is de enige man in het land die uitzondering is. Vast omdat t zo een vriendelijke man is.
Als je goed kan voetballen en miljoenen op de bank hebt ben je van harte welkom. Maar als je met je gezin naar het land toe wil vluchten krijg je een ander ontvangst. Namelijk honderden Saudische soldaten die je afknallen. Honderden vluchtelingen vanuit Ethiopië hebben deze vreselijke dood gestorven.
En in dit soort landen paraderen s ’werelds grootste voetballers nu. In hun grote landhuizen duizenden kilometers weg van de ellende. De grootste hypocriete moraalridder, komt heel toevallig uit Nederland. Had u niet gedacht he?
Georgino Wijnaldum, weet u nog. De man die samen met Frenkie de Jong in 2020 een mooi anti-racisme statement maakte door naar elkaars armen te wijzen. De man die heel stoer Talpa boycotte omdat Johan Derksen een zwarte piet grapje maakte. Wat een verbazingwekkend moraal kompas zou je denken he.
In die periode was hij een geweldige voetballer. Middenvelder van Oranje en Liverpool. Totdat hij zijn succes inruilde voor plek op de bank bij PSG. Daar brak hij zijn been en lag hij er lang uit. Bij zijn terugkeer kreeg hij te horen dat hij mocht vertrekken. Zijn hele carrière lag in puin, club loos en helemaal alleen. Maar als je zo een sterk moraal hebt zul je toch ook wel de discipline hebben om een nieuwe club te vinden en jezelf in de kijker te spelen. En of dat lukte! Het machtige Al-Ettifaq! Het was natuurlijk altijd al zijn droom om in Saudi-Arabië te spelen! Nee maar even serieus, Deze moraalridder maakt zichzelf compleet ongeloofwaardig voor de rest van zijn leven. Als het over zwarte piet gaat is de wereld te klein. En nu speelt hij in een team, bij een club, gefinancierd door een overheid die vluchtelingen afschiet.
Kleinzielige jongens die voetballers.