Generaties
Er zijn in totaal 2.868.678 inwoners in Nederland uit generatie Z, geeft Google aan. Een generatie is een groep mensen die in dezelfde periode geboren zijn. Elke generatie is opgebouwd uit een periode van zo’n 15 jaar, ook wel een leeftijdscohort genoemd. Deze generaties hebben we tot nu toe: De vooroorlogse (1910-1930), de stille generatie (1931-1940), de babyboomers (1941-1955), de verloren generatie (1956-1970), de pragmatische generatie (1971-1985), de grenzeloze generatie (1986-2000), Generatie Z (2001-2015) en Generatie Alfa (Na 2015).
Kenmerken van Gen Z
Er zijn een aantal kenmerken van generatie Z. Een van die kenmerken is de spanningsboog. Gen Z heeft een korte of lage spanningsboog. Dat houdt in dat ze snel hun concentratie verliezen. Ze zijn snel afgeleid vergeleken andere generaties. Technologie heeft daar wat mee te maken, onder andere door het switchen van video naar video op sociale media. Tik Tok is daar een groot voorbeeld van.
Gen Z vindt stabiliteit in hun leven belangrijk. Als het tot werk komt gebruikt gen Z hun baan als middel om hun doel te bereiken. Deze generatie is erg financieel gefocust. Ze zullen snel een goedbetaalde baan accepteren ook al is dat niet hun droombaan. Ze zijn ook ondernemend en erg competitief, ze willen niet alleen de beste school en de bestbetaalde baan maar ook willen ze elk debat en sportevenement winnen. Gen Z vindt persoonlijk contact belangrijk maar het hoeft niet altijd face to face te zijn. Door middel van SMS en whatsapp communiceren ze liever dan via face time of skype. Zo hoeven ze niet per se tijd vrij te maken om te bellen maar kunnen ze over de hele dag appen met elkaar. Zo besparen ze tijd en hoeven ze minder moeite te doen om elkaar te zien.
Het verschil tussen gen Z en andere generaties
Generatie Z is anders dan andere generaties aangezien Gen Z is opgegroeid met technologie. Ook hebben ze vaak een sterkere aanwezigheid. Gen Z heeft een andere kijk op situaties dan andere generaties. Ze vinden onderwerpen zoals duurzaamheid, openheid en inclusiviteit (Wie er mee mag doen/mee mag praten en mee mag beslissen en wie niet) erg belangrijk. Ze vinden controle goed en hebben er veel behoefte aan, maar ook zelf ontwikkeling is belangrijk voor hen. Ze vinden flexibiliteit belangrijk en vinden een scheiding tussen werk en privéleven erg fijn. Ze willen het naar hun zin hebben op werk terwijl de andere generaties daar niet zo aan zouden denken, die zijn meer gefocust op het werken zelf niet op hun werkomgeving. Gen Z zijn consumenten, ze vertrouwen influencers en hun mening meer dan een bekendheid over producten die ze zouden willen kopen, terwijl vroeger bekendheden juist meer werden vertrouwd dan influencers.
Hoe is Gen Z opgegroeid?
Gen Z is opgegroeid met internet. Velen zeggen dat gen Z is opgegroeid met een telefoon in de ene hand en een iPad in de andere, wat niet geheel fout is want ze werden geboren in de tijd dat de technologie begon met groeien. De eerste telefoon met scherm werd gemaakt in 1992. Dat is net voor de tijd van gen Z. Iedereens ouders kochten telefoons en zij groeide op met het beeld dat iedereen een telefoon had. De eerdere generaties hadden weinig technologie tijdens hun jeugd velen zelf geen.
Mening van andere generaties over Generatie Z.
De meningen verschillen erg. De ene vindt gen Z best vreemd. Een voorbeeld is Adam James Bromley, een stand up comedian uit Amerika die uit de verloren generatie komt. hij vertelde in een filmpje dat hij voor het eerst met een persoon uit gen Z werkt. De persoon uit gen Z mailde hem om te vragen of hij een kaars aan mocht steken in de studio. Adam vond dat erg vreemd. De reden van de kaars was om het lekker te laten ruiken in de ruimte. Adam begreep niet waarom hij dat zou willen doen tot hij erachter kwam wat het verschil tussen hun generaties. De gen Z persoon wil werk prettig maken terwijl Adam daar nooit zo over na zou denken. Hij denkt werk is werk. Ook velen zeggen dat gen Z niks gewend is en lui zijn. ‘’ze kunnen niks meer hebben’’, maar andere bewonderen deze generatie juist weer voor hun handigheid met technologie.
Er zijn dus veel verschillen tussen Generatie Z en de andere generaties. Veel verschillende meningen maar wat we vast kunnen stellen is dat gen Z technisch is opgegroeid, erg ondernemend is en sociaal bewust zijn en daarom erg betrokken zijn bij de maatschappij.