Het EK is niet zo maar een toernooi. Het is iets waar de passie voor voetbal echt naar voren komt. De grootste voetbal landen van Europa spelen tegen elkaar met het doel om hun land bovenaan te zetten en hun landgenoten trots te maken. Er word iedere versie van het toernooi geschiedenis geschreven. Het hele continent kijkt vol spanning. Wie gaat er dit keer winnen?
De ontwikkeling van het EK.
De eerste versie van het EK verscheen pas in 1960, maar er waren al veel eerder plannen voor een Europees voetbal toernooi. Henri Delaunay gaf in 1927 een voorstel, maar het werd in 1958 pas in werking gezet, drie jaar na de dood van Delaunay. De trofee werd ter ere daarvan naar hem vernoemd.
Op 6 Juli 1960 begon de allereerste versie van het toernooi in Frankrijk. Toen met maar vier deelnemers: Frankrijk, Tsjecho-Slowakije, Joegoslavië en de Sovjet-Unie, waarvan de laatste twee tegen elkaar speelde in de finale. Het was een spannende wedstrijd, die de Sovjet-Unie pas wist te winnen in de verlenging.
Later werd er besloten om 8 teams mee te laten spelen, uiteindelijk werden er dit 16 en nu zelfs 24! Ook werd er besloten om sommige edities in meerdere landen te houden.
Het vorige EK speelde zich af rondom Europa. Dit was om het 60 jarig bestaan van het toernooi te vieren. 11 steden in 11 verschillende landen zouden wedstrijden worden gespeeld. Waarvan de finale in het Wembley Stadium in Londen. Het toernooi werd uiteindelijk gespeeld in 2021 door de COVID-19 Pandemie. Italië en Engeland verdeelde de finaleplaatsen. De Italianen wisten te winnen met penalty’s. De wedstrijd werd door 328 miljoen mensen bekeken.
Terug naar Duitsland
Toen het Europees Kampioenschap voor de laatste keer in Duitsland werd gehouden (1988) was het voor het Nederlands Elftal een dag om nooit te vergeten. De goal van Van Basten zal altijd over gesproken worden en tot vandaag blijft het de enige prijs die Nederland ooit heeft gewonnen in internationaal voetbal.
36 jaar later gaat het toernooi weer naar Duitsland. Het thuisland die het toernooi 3 keer wist te winnen. Het is de 17de editie van het toernooi. Er zijn 10 Duitse steden die zich vertegenwoordigen. De finale word gespeeld op 14 Juli in Berlijn.
Voetbal blijft een teamsport. Niet alleen tussen de elf spelers op het veld, maar ook de fans. Iedereen hoort bij elkaar en hoopt op hetzelfde: dat hun team wint.
Samen met UEFA heeft Adidas speciaal voor dit toernooi een nieuwe bal ontworpen met als doel: dat de nieuwe generatie geïnspireerd raakt en dat de liefde voor voetbal deze zomer naar voren komt.