Spijt van tattoos. De jeugd is steeds meer geïnteresseerd in tattoos en piercings. En denken er vaak niet goed over na en zetten ze gewoon of ze kiezen voor iets waar ze later spijt van krijgen. En ze overleggen niet allemaal met hun ouders.
Bekende tattoos
Welke tattoos zijn nou echt bekend onder de jongeren? De tattoos die echt heel bekend zijn onder de jeugd zijn bijvoorbeeld: kleine hartjes, sterren, vlinders, dieren, bij elkaar passende kleine tekentjes of gewoon kleine tekentjes die met hun leven te maken hebben. Deze kleine tattoos worden vaak samen met vrienden gezet.
Professioneel of juist niet?
Worden tattoos altijd professioneel gezet? Het antwoord is: nee. Tattoos worden niet altijd professioneel gezet, best wel wat jongeren zetten de ‘stick and poke’-tattoos. Dit zijn tattoos die worden gezet met een naald en inkt en meestal worden ze ook nog door henzelf gezet of door vrienden, wat natuurlijk heel gevaarlijk kan zijn. We waarschuwen voor de risico’s, onder meer voor ontstekingen en littekens.
Spijt
Van welke tattoos hebben we nou echt het meeste spijt? De tattoos waar we het meeste spijt van hebben zijn: ex-namen of namen van mensen over het algemeen, tribalpatronen, sterren en Aziatische tekens. 31% van de mannen had spijt van een naamtattoo en 24% van de vrouwen, blijkt uit onderzoek. Bijna alle mensen die spijt hadden, hadden niet goed over de tattoo nagedacht. Ruim een kwart van de vrouwen was simpelweg uitgekeken op hun tattoo en 23 procent vond het lelijk dat de kleur vervaagde. Andere mensen hebben later spijt, omdat ze zich veroordeeld voelen of minder snel aangenomen worden.
Positieve betekenis
Merlijn (22) zegt over haar tattoos: “Ik heb zelf twee tattoos, ééntje van Tarzans hand en de hand van de moederaap die elkaar voor het eerst raken. Ik heb deze tattoo laten zetten met mijn moeder, omdat ik veel te vroeg geboren ben en ik niet echt van de juwelen ben. Mama wou wel iets permanent en wat is er nog permanenter dan een tattoo? Verder heb ik ook nog een tattoo van een wolf en een volle maan. Dat staat eigenlijk voor je niet laten weerhouden door wat anderen zeggen en gewoon aan komen of je eigen wilskracht en doorzettingsvermogen. Ik heb er ook goed over beide tattoos nagedacht, zo’n 3 tot 4 jaar. Ik heb het ook wel met mijn ouders over gehad maar voor mij is het anders, omdat ik ook ouder dan 18 ben.”
Stiekem
Het is niet altijd zo dat er zo goed over nagedacht wordt als bij Merlijn. Soms gebeurt het ook dat jongeren een tattoo zetten zonder daar met hun ouders eerst over te praten. In Nederland kun je bij sommige tattoo shops vanaf 16 jaar zonder toestemming van ouders een tattoo zetten. De zoon van Valerie is hier een voorbeeld van Valerie had geen idee dat haar zoon een tattoo wilde. Een paar dagen liep hij met een lange mouwen shirt. Totdat ze erachter kwam dat die op zijn arm een tattoo had laten zetten.
Maar gaan de negatieve dingen ons weerhouden in de toekomst om toch een tattoo te nemen? Dat is en blijft de vraag.