Ai onder de mensheid

Voorwoord

AI-technologie, iets waar je de laatste paar maanden niet onderuit kan komen. Dit populaire onderwerp heeft ons als mensheid bezig gehouden met een oneindige stroom aan vraagstukken en zorgen, omdat deze techniek zich razendsnel aan het ontwikkelen is. Er zullen steeds meer hulpmiddelen op de markt komen om ons het leven makkelijker te maken als mens. Maar worden we niet te afhankelijk als we alles laten gebeuren met de hulp van deze AI-systemen. En wat zijn de gevaren hiervan. In dit artikel krijg je visies van experts en speculaties van mij als schrijver op de toekomst.

Wat is Ai technologie?

AI staat voor Artificial Intelligence, wat betekent dat er een vorm van intelligentie is ontwikkeld met technologie van de mens. AI is zelfdenkend en hoeft niet bestuurd te worden door een mens. Je kan een ai een taak geven en hij zal op basis van data lezing en berekeningen in de vorm van een algoritme deze taak op razendsnelle manier voltooien. Om een voorbeeld te geven schetsen wij een scenario waar ons AI model een voetballer voorstelt die we vervolgens programmeren een doelpunt te maken met een voetbal, simpel. De AI zal in het begin zonder enige data het doel niet raken, misschien na honderd miljoen keer nog niet. Maar zodra er een bal ook maar één keer in het doel gaat, schiet hij nooit meer mis. Zodra hij de data heeft om een doelpunt te maken zal hij nooit meer een fout maken. AI modellen zijn te vergelijken met het gezegde oefening baart kunst. Ze leren door te oefenen.

Ai onder de mens

Zelfs als je nog nooit gehoord hebt van deze techniek bestaat de kans toch dat je er ooit mee te maken hebt gehad. Een kort bezoek aan google is al genoeg om in een AI algoritme te belanden, elke beweging die je maakt, alles wat je doet en zelfs voor hoe lang, wordt bijgehouden en opgeslagen. Als je actief ben op het internet heb je vast wel gehoord van cookies. Cookies worden gebruikt om jouw zoekpatronen te lezen en op basis daarvan jou reclame aan te bieden, die het beste aansluiten op je interesses. Algoritmes zijn op het internet bijna overal te vinden, ook in bijvoorbeeld Youtube of andere sociale media. Hoe lang jij een video blijft kijken, welke video’s jij liked, wat je opzoekt. Dit draagt allemaal bij aan jouw persoonlijke interessebubbel die het AI-algoritme van Youtube voor jou heeft gemaakt. Dit om te zorgen dat jij de content ontvangt die het beste aansluit op jouw interesses, om je zo lang mogelijk op deze app te houden.

Ai in de zorg

Technologische ontwikkelingen in de zorg zijn zich de laatste paar jaren razendsnel aan het ontwikkelen. De zorg kent al vele nieuwe apparatuur, zoals bijvoorbeeld de hersenscan. Wanneer een tumor word geconstateerd in het brein moeten hooggespecialiseerde doctoren analyses en berekeningen maken en kijken hoe de patiënt het beste geholpen kan worden. Nu zie je dat deze berekeningen en analyses steeds vaker worden overgelaten aan de AI systemen. Het ondersteunen door deze AI-systemen zorgt ervoor dat patiënten beter geholpen kunnen worden en dat de zorg verbetert.

Ontwikkeling ChatGPT

Ai bestaat nu al voor een aantal jaren, toch is het nu het meest in de spotlight gekomen dankzij de doorbraak van ChatGPT, een project van OpenAi. ChatGPT maakt gebruik van taalmodellen die leren op basis van bestaande schriften en online teksten. Je hoeft het maar te vragen en hij schrijft het voor je. “Write a story about a young boy who fell in love with a mermaid in 2000 words”, “name 10 gift ideas for my 10 year old son”, “name arguments why daily cup of tea a good website”. Dit zijn allemaal opdrachten en vragen die je aan de AI kan stellen. Dit model is zich constant aan het ontwikkelen in een exponentiele opwaartse grafiek en begint een niveau te bereiken waar het bijna niet meer te onderscheiden valt van het schrift van een echt mens. Soms zelf beter dan waar een gemiddeld mens toe in staat is.

ChatGBT en Midjourney

Naast dat OpenAi dit taalmodel erg ver ontwikkelt heeft bestaat er ook een ander bedrijf wat zich het afgelopen jaar heeft gespecialiseerd in afbeeldingcreatietechniek met behulp van AI. Dit bedrijf noemt zichzelf Midjourney. Een bedrijf volledig gespecialiseerd in het ontwerpen van afbeeldingen gemaakt door Ai. Het werkt zo: Je geeft de Ai een ‘Prompt’ (commando), “een Koreaans meisje omringt met vlinders en bloemen”, de Ai zal deze Prompt lezen en vertalen in een beeld.

Dit jonge bedrijf bestaat pas sinds 12 juli 2022 en heeft zijn AI-engine op razendsnelle manier weten te ontwikkelen. Nu hun nieuwste versie V5 uitgebracht is, zijn er beelden te maken op het niveau van een professioneel fotograaf weken mee bezig zou zijn. Journalist en internetondernemer Alexander Klöpping zei bij de TV show Jinek het volgende hierover: De eerste versie kwam uit februari vorig jaar. Je ziet hoe in een jaar tijd de foto’s van abstract en vaag naar bijna fotorealistisch zijn ontwikkeld en niet meer te onderscheiden zijn van het echt”. “… het feit dat de groei zo recht omhoog gaat maakt het zo fascinerend.” Ook zei hij tijden de aflevering dat het mogelijk is deze twee websites te combineren. Als je een specifieke foto wil maken met een bepaalde emotie, lichtinval, gevoel, maar je weet niet goed hoe je het moet verwoorden, kan ChatGPT je hiermee helpen. Type naar ChatGPT wat je precies wil maken en de AI zal er het gepaste Prompt voor maken die je vervolgens kan invoeren in Midjourney om jou perfecte plaatje te creëren.

Creatief designers zonder baan

Vanwege de exponentiële groei van ChatGPT en Midjourney is het maken van visuele beelden super makkelijk gemaakt. Omdat alles gedaan wordt door de Ai systemen hoef je dus zelf de foto niet meer te maken, niet te editen in fotoshop, en hoef je je ook niet druk te maken om iemands privacy, omdat de modellen volledig gegenereerd kunnen worden uit het niets. Deze mensen bestaan ook niet echt dus. Als je weet wat je wil, en de prompt goed weet te verwoorden, dan heb je binnen een paar seconden een prachtig plaatje gemaakt zonder enige moeite, waar je normaal met fotografie en fotoshop dagen mee bezig zou zijn.

Ai robots onder de mensen

Niet alleen ChatGPT en Midjourney zijn in de aandacht gebracht, maar ook Snapchat’s Myai heeft vele trending pages gehaald op sociale media. Dit Ai systeem werkt net als ChatGPT op basis van taalsystemen reageert op jouw vragen of opmerkingen. Snapchat’s @Myai’s doel is het praten met de gebruiker als goede vriend, zoals “hoe was je dag?”, “waar ga je naartoe?”, “met wie ben je nu?”. @Myai is één van de eerste grote doorbraken in AI-communicatietechniek. Wanneer je met @Myai praat merk je vaak bijna niet dat je met een AI aan het praten bent en het ontwikkelt zich elke dag weer. Hoe ver kan een Ai gaan om het zo echt te laten lijken dat je als mens niet door hebt dat het een Ai is?

Niet alleen op het gebied van tekst is AI in ontwikkeling, ook zijn er al fysieke, mensachtige robots die kunnen bewegen en ook praten met een echte stem. Eén van de meest ontwikkelde voorbeelden hiervan is Ameca,  Aangedreven door Openai, CHatGPT. Ameca is een robot, met gezichtsuitdrukkingen en een lichaam. Ameca spreekt vele talen, heeft een camera in beide ogen waarmee het gezichten kan herkennen. Ook zijn haar bewegingen vergeleken met andere robots erg realistisch, met mensachtige uitdrukkingen.

Zullen wij als mens ooit in een tijd terecht komen waar we net als op Snapchat AI buddy’s gaan krijgen in de vorm van Ameca? Een pratende robot als vriend, die is ingesteld op jou interesses. En is dit toe te passen in de zorg? Denk bijvoorbeeld aan een Cliniclown-robot of een robot-verzorgster. Hierdoor hebben we meer mankracht en kan er meer geholpen worden in de zorg.

Einde van de mensheid

Omdat AI ons in alle opzichten zal overtreffen, is het een kwestie van tijd voordat wij als mens ons allemaal onder de duim van AI zullen vinden en we niks meer kunnen doen tegen deze onstopbare macht…

is vaak de plotline in films over AI. Maar die kans is heel klein, alleen moeten we ons als mens niet te afhankelijk maken van AI, want een AI maakt ook fouten. Het kan bijvoorbeeld discrimineren op basis van vooroordelen die het kan maken over een groep of datagroep. AI heeft weinig tot geen creativiteit, als jij iets wil maken met een AI moet jij alsnog zelf het idee bedenken. Een AI heeft ook geen emoties dus kan op een onmenselijk rationele manier keuzes maken die een mens normaal zou afkeuren. Hoe dan ook, een mens is een mens, en een robot is een robot, als wij als mens deze AI een kans geven zich goed te ontwikkelen, hebben wij hier in ons dagelijks leven veel profijt van.

Einde AI kan bevooroordeeld zijn door verschillende factoren. Vooroordelen kunnen voortkomen uit de trainingsdata, die maatschappelijke vooroordelen weerspiegelen. Algoritmische vooroordelen kunnen onbedoeld worden geïntroduceerd tijdens de ontwikkeling. Een gebrek aan diversiteit in ontwikkelingsteams kan ook bijdragen aan vooroordelen. Feedbackloops, waarbij AI-modellen leren van bevooroordeelde interacties van gebruikers, kunnen discriminatie in stand houden. Onvoldoende of onnauwkeurige labeling van