Hoe ziet de wereld er nu uit; wat is de utopie en dystopie wanneer we op dezelfde manier doorgaan?
Op dit moment verandert er veel in het klimaat en is er ook een wel noodsituatie uitgeroepen. Wat de noodsituatie inhoud heb ik hieronder uitgelegd.
1.Natuurverlies:
Nederland had een hoge biodiversiteit die in de afgelopen jaren snel achteruit is gegaan. In 1900 was van alle biodiversiteit nog 40% over gebleven in 2010 was er nog maar 15%. Sinds 2019 zijn er 617 diersoorten in Nederland verdwenen.
In 2010 zijn hiertegen internationale doelen op gesteld het CBD (Convention on Biological Diversity) en ondanks Nederland aan deze doelen mee doet is gebleken uit een onderzoek van WUR dat Nederland de doelen niet gaat halen. Zo is door de hoge stikstof tussen 2020 en 1990 de helft van alle wilde dieren afgenomen. Vlinder populaties en boerenland vogels zijn sinds 1990 met 30% afgenomen en van alle soorten staat 40% op de Rode lijst. 26% van alle schaal en schelpdieren verkeren in een goed milieu.
2. Insecten sterfte:
Door biotoopverlies, landbouwchemicaliën, invasieve exoten en klimaatverandering sterven steeds meer insecten uit. Door een nieuw studie van Nederlandse onderzoekers is uitgekomen dat de vlinderaantallen sinds de afgelopen 130 jaar met 80% is gedaald. Dit komt doordat er door de industriële landbouw geen plek meer is voor natuur en de insecten.
Doordat er steeds minder insecten zijn die vogels kunnen eten komt er een steeds grotere afnamen aan vogels.
3. Lucht
Door fossiele brandstof en veranderend land gebruik is de co2 in de atmosfeer gestegen naar 412 delen per miljoen. Dat is meer dan 45% hoger dan voor de pre- industrie en de hoogste concentratie in de laatste 3 miljoen jaar. Door de hoge Co2 concentratie in de atmosfeer blijft het steeds warmer worden. Om de warmte te stabiliseren moeten we terug naar nul maar zelfs dan zullen we nog tien jaar blijven opwarmen.
4. Luchtvervuiling
Door luchtvervuiling ademen steeds meer mensen stoffen in die giftig voor ze zijn. Vooral fijnstof die diep in je longen kan doordringen. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met astma of andere gezondheidsproblemen zijn hier kwetsbaar voor. Verschillende ziektes en aandoeningen zoals longkanker, ademhalingsziekten, beroerte, dementie en diabetes zijn met luchtervervuiling in verband gebracht.
5. Water
Door de klimaatverandering wordt de aardse water cyclus steeds meer bedrukt. In rapport van de VN uit 2018 staat dat 3,6 miljard mensen in gebieden wonen die minstens een keer per het risico lopen om aan water te kort lijden. Ook zal als de temperatuut blijft stijgen de gletsjers in de Himalaya voor het eind van deze eeuw smelten die honderden miljoenen mensen stroomafwaarts van water voorzien. In 2018 leidde Kaapstad al ernstige droogte en had de stad met een paar dagen verschil alle water voorzieningen af moeten sluiten.
6. Stijgende zeespiegel
Ondanks dat het steeds droger wordt stijgt de zeespiegel steeds sneller. Deels komt dit door het smeltende water van de smeltende gletsjers en ijskappen, deels door de uitzetting van het water de hogere temperaturen.
Sinds 2002 smelten de ijskappen van Antarctica en Groenland en sinds 2009 smelt bij allebei het water in een sneller tempo. Antarctica verliest bijvoorbeeld jaarlijks zes keer meer ijsmassa dan veertig jaar geleden.
In 2014 ontdekte wetenschappers van NASA een ‘niet meer te stoppen’ instorting bij de West- Antarctische ijskap.
The Earth does not belong to us: we belong to the Earth.
Chief Seattle
7. Oceaan verzuring
Door de verbranding van fossiele brandstof komt wordt een deel van de Co2 daarbij vrijkomt opgenomen in het zeewater. Hierdoor wordt het chemische evenwicht veranderd. Het wat in de wereldzeeën is al 30% zuurder geworden. Bij een stijging van 150% zuurgraad zal door verdwijning van mineralen een groot deel van het zeeleven, schaaldieren en het koraalrif -ecosysteem verdwijnen. Doordat de verzuring nu ook zo snel gaat kan het aanpassingsvermogen het niet meer bijhouden.
8. Zee ijs
Het Noordpoolgebied heeft een sterke invloed op het weer. Als de emissies blijven toenemen zal het Noordpoolgebied in 2050 helemaal verdwenen zijn. Het extreme weer zuidwaarts van het noordpoolgebied heeft vermoedelijk te maken met de veranderingen in het Noordpoolgebied (wetenschappers zijn nu druk bezig om dat verder te onderzoeken maar het heeft duidelijk iets met elkaar te maken).
9. Watervervuiling
Nederland is in Europa de grootste stikstof uitstoter per hectare. Dit heeft gevolgen voor ons drinkwater omdat meststoffen in het drinkwater komen. Van onze 200 grondwater punten waar we drinkwater uit halen zijn tussen 2000 en 2015 in 89 van deze punten hogere waardes meststoffen gevonden dan toegestaan. 21 moesten gesloten worden. Behalve nitraat is er ook te veel sulfaat, nikkel en hardheid in het water gemeten. Er worst ook steeds meer microplastics, Nano materialen en (dierlijke) antibioticaresistentie gemeten. 40% Van het oppervlakte water raakt ook steeds meer verontreinigt door: bestrijdingsmiddelen, verzilting, medicijnresten en opkomende stoffen.
10. Bodem
Nederland is een groot exportland en verbouwd veel voedsel in de grond maar door bodemerosie en degradatie veel toegenomen. Dit komt vooral door ontbossing, over begrazing en het gebruik van landbouwchemicaliën.
In de laatste twintig jaar is de zuurgraad van grond wereldwijd 0,26 verschoven en verzilting wordt een steeds grote probleem zo zal in 2050 50% van alle bouwland aan verzilting lijden.
11. Voedsel
Door het -toenemende- extreme weer is en wordt landbouw een steeds groter probleem. Als vooral water gerelateerde natuurrampen zoals droogte en overstromingen extremer worden zal de gevolgen voor de opbrengsten van landbouw steeds groter worden. In een onderzoek naar de impact van klimaatverandering op voedselproductie van mais is bij 2 graden opwarming leid de maisproductie een verlies van 7% en 86% bij vier graden opwarming.
“When the last tree is cut down, the last fish eaten and the last stream poisoned, you will realize that you cannot eat money.“
Chief Seattle
Conclusie utopie en dystopie
Naar wat voor manier kunnen we onszelf veranderen. Is de ondergang van de wereld te voorkomen of hebben we het nog in de hand en kunnen we onszelf een gezonde toekomst bieden?
Dystopie
De weer omstandigheden zullen in Nederland (en de rest van de wereld) steeds extremer worden. Hierdoor zullen zomers steeds warmer, oogsten vaker mislukken en drinkwater schaarser worden. Doordat steeds meer dingen duurder worden en wordt het verschil tussen arm en rijk steeds groter. Een groot deel van de wereld zal ook niet meer leefbaar zijn.
Utopie
Ondanks het soms moeilijk voor te stellen is dat het niet alleen maar slecht afgaat lopen zijn er ook al een hele hoop architecten bezig met de stad van de toekomst. Elke stad ziet er anders uit aan de hand van het moraal van de architect maar ze hebben allemaal een overeenkomst; ze zijn groen in het gebruik van energie, de steden zijn zelfvoorzienend en er is meer gelijkheid.