VR heeft al voor veel oplossingen gezorgd, ook veel manieren om het leven makkelijker te maken, maar waar ik benieuwd naar ben is een manier waarop wij de wereld van lichamelijk beperkten mensen kunnen verbreden via de wereld van VR.
Mogelijkheden
Wat zijn nou de mogelijkheden voor VR en de lichamelijk beperkten mensen? Waar ik graag meer over zou willen weten is of die mensen een kans hebben om te sporten, dromen en kunnen. Niks is onmogelijk. Sport is vooral iets waar ik meer kansen in zou willen zien, omdat het ook iets is wat die mensen het meeste tegenhoudt en waar ze het meeste mee kunnen zitten. Dat stukje dat steeds in de wegkomt omdat je simpelweg lichamelijk beperkt bent tot je doen en kunnen. Dit kan veel frustratie opleveren, alsnog vinden ze bijna altijd wel een manier om ermee te leven. ‘’Deze groep is moeilijk te bereiken voor sportaanbieders en -ondersteuners’’ verteld Mulier Instituut. Maar wat als het ook anders kan?
Ik geloof dat er een manier is hoe we mensen met een lichamelijke beperking op hun manier via VR kunnen laten sporten, als je bijvoorbeeld zou worden het beoordeeld op uithoudingsvermogen en snel denken en bewegen. Ik ging ook langs bij een fysiotherapeut om hier meer te weten over te komen.
In mijn interview met Koen Keursten (fysiotherapeut) vertelde hij dat er ook al veel gebeurt rond de toekomst van mensen met een beperking. Hij denkt dat er steeds meer hulpmiddelen zullen komen, zoals er nu bijvoorbeeld al zijn in de bussen voor mensen met een rolstoel. Ook benoemd hij dat als je nu vergelijkt met de toekomst er al zoveel is veranderd, en dat zoveel dingen ook steeds weer vernieuwd worden. Ook stelde ik de vraag of hij op zijn opleiding fysiotherapeut ook dingen heeft geleerd over het mentaal welzijn van bijvoorbeeld de patiënt, en zijn antwoord was dan ook ja. Hij vertelde dat fysieke klachten vaak ook kunnen linken met mentale klachten, doordat je fysiek zo slecht gaat kan dat mentaal ook veel met je doen. Als je ook niet lekker in je vel zit hersteld je lichaam ook minder goed. Door bijvoorbeeld stress en trauma functioneert je lichaam ook minder goed, mensen krijgen bijvoorbeeld last van nekpijn.
Koen verteld ook dat hij denkt dat er in de toekomst meer geavanceerde rolstoelen zullen komen. De mogelijkheid om te sporten wordt volgens Koen ook zeker nier van de lichamelijk beperkten afgenomen. Je hebt rolstoeltennisers en basketballers, maar ook mensen die bijvoorbeeld een been missen en dan zo’n prothese krijgen en daarom mee gewoon op de paralympische spelen kunnen presteren. Daar vind je ook allemaal verschillende mensen met allemaal verschillende aandoeningen die daar dan toch staan. Een mogelijkheid die VR je volgens Koen ook geeft is dat als je door bijvoorbeeld een herseninfarct een verlamming in je arm hebt, zou je kunnen zeggen die kan niet meer tennissen want als je vraagt til je arm op gaat er wel een signaal van de hersenen naar die arm er gebeurd alleen niks. Maar wat nou als je dat signaal kan linken aan een VR? Dan kan iemand met een VR-bril toch het gevoel hebben van ik ben aan het tennissen ondanks dat die arm gewoon stil hangt. Als je die aansturing nog steeds hebt en je hersenen voelen het ook, dan zou je in jouw VR wereld gewoon jouw arm kunnen zien bewegen.
Toekomst
Virtual Reality (VR) is iets wat in steeds verdere ontwikkeling aan het komen is en daarom is het ook van toepassing op dit onderwerp. ‘’Hij of zij kan het gevoel ervaren in de fictieve ruimte te zijn en alle emoties te beleven die deze kan bieden’’ verteld Sunrise Medical en dat is ook waar ik en vele andere benieuwd naar zijn voor de lichamelijk beperkten, plus het feit dat ze dan op hun manier fysiek mee kunnen doen. Ik hoop dat in de toekomst er meer dromen uit kunnen komen en dat VR daar bijvoorbeeld een rol in kan spelen, want alleen omdat je op een bepaalde manier in je leven beperkt bent om iets te doen wil nog niet zeggen dat het ook niet mogelijk is. VR heeft al veel dingen die onmogelijk leken mogelijk gemaakt zoals rennen door een magische wereld door simpelweg een ren beweging te maken en je VR- Bril op te zetten maar ook naar een ander land of een super vette game. Het maakt het onmogelijke mogelijk dus waarom zou dat niet kunnen gelden voor de rest van de problemen die we graag opgelost zouden zien.
De mogelijkheden van VR voor lichamelijk beperkte met therapeutische doeleinden wordt ook al wereldwijd onderzocht. In Israël is er ook al een netwerk van nationale centra voor kinderen met een handicap, ze hebben ook een gezondheidsprogramma ontwikkeld dat VR en een handicap samenbrengt. Op die manier kunnen kinderen activiteiten doen die ze in het echte leven niet kunnen doen zoals bijvoorbeeld bloemen plukken en in het zand graven. Dit is nou ook precies het doel dat ik voor ogen heb, om dit soort dingen mogelijk te maken. Er is nu ook al zoiets uitgevonden als een HandiDrone. Een HandiDrone is een drone waarmee mensen met een lichamelijke beperking ervaren hoe het voelt om met een drone en 3D bril een vliegtuig te besturen. Dus als we naar de toekomst kijken zijn er steeds meer mogelijkheden, kansen en dromen die realiteit kunnen worden dus niks is te gek.
Koen gelooft ook dat er in de toekomst echt vliegende auto’s zullen komen en ook zelfrijdende auto’s. Hij denkt dat er ook overal in de weg een soort geleidde rails komt die je brengt naar waar je moet zijn. Hij denkt dat er al veel oplossingen zijn bedacht voor dingen waar mensen angsten over hebben die in de toekomst kunnen gebeuren.
Voordelen en nadelen
Met de komst van al die nieuwe technologie zijn er ook zeker wat voor- en nadelen. Want zo mooi als dit allemaal ook klinkt, er zijn ook zeker wat dingen waar je voor moet oppassen als je in de wereld van Virtual Reality gaat stappen. Niet alleen is het gevaarlijk voor je mentale gezondheid in het algemeen maar kan het ook veel problemen geven met het socialiseren in het echte leven. Mensen keren vaak in zichzelf en zijn bang om naar buiten te gaan. Dit is iets wat wel belangrijk is om voor op te passen. Ook kun je vaak minder goed tegen prikkels van buitenaf en het kan ook verslavend werken. Dan ook goed oppassen als je kind veel tijd doorbrengt met een VR bril, het kan heel helend werken maar hou vooral je kinderen wel goed in de gaten.
Hoe graag je deze mensen ook geholpen zou willen zien zien, in de wereld met VR moeten we wel oppassen dat we niet te hard van stapel lopen. Maar ook door het idee van dat je nog wel ‘’beweegt’’ en dat je echt ergens fysiek en mentaal mee bezig bent (mijn plan) dat is wel meer de positieve kant van VR. ook kan het mensen heel veel entertainment, plezier en kennis bieden. Om niet te vergeten ook herinneringen en vreugde. Ook voor mensen die door omstandigheden gedwongen zijn om meer geïsoleerd te leven hebben de mogelijkheid om in een meer levendige omgeving te stappen waar ze worden uitgedaagd, verrast en kunnen lachen en bewegen. Ook kun je heel veel mensen in een keer bereiken en dat is ook een groot onderdeel voor die gene onder ons die lichamelijk slecht buiten kunnen komen. Zo kun je toch nog gesprekken voeren met duizenden mensen daarbuiten.
Koen vertelde dat hij voordelen en nadelen in ziet van technologie, namelijk vind hij het een nadeel dat het kapot kan. Dat had je vroeger niet, het was allemaal met de hand te bedienen. Als je nu met je elektrische auto rondrijd en je de stroom valt uit, dan heb je een probleem. Maar hij ziet wel veel mogelijkheden, en er zijn meer oplossingen ook gekomen om problemen mee op te lossen. Hij vertelt dat hij ook vooral ziet hoe technologie ons kan helpen voor de toekomst ook met ziektes die in families worden doorgegeven, als je dan zo via IVF een verkeerde gen eruit kan filteren dan kan je veranderen wat sommige ervaren als eng maar Koen als handig, dan kun je daar heel veel mensen mee helpen.
Mentale gezondheid
Mentale gezondheid is iets wat er belangrijk is, en waar op dit punt meer aandacht naar gaat en waar ook meer aandacht nodig is. Maar natuurlijk het laatste wat ik zou willen is dat mijn idee ervoor zorgt dat mensen mentaal achteruit gaan want in de gaming wereld zijn er al veel sterfgevallen geweest door verslaving naar de ‘’betere wereld’’.
Een wereld waar je naartoe kunt ontsnappen, en die je jouw problemen even laat vergeten. Het mag zeker een uitlaatklep voor mensen zijn, maar het kan makkelijk veranderen in iets anders. Het kan heel mooi overkomen maar het is belangrijk om de realiteit niet te vergeten of achterop te stellen. De realiteit is wat het leven zo echt en puur maakt vergeet dat niet. Je kunt zelfs duizelig worden als je de bril te lang op hebt dus is het ook nog eens fysiek slecht en ongezond voor je als je echt te lang ergens anders bent met je hoofd. Let vooral goed op met jongeren die gebruik maken van de VR. Ook zijn er gevallen die nu juist heel erg in de put zitten en het gene wat zij nou net nodig hebben is een goede en gezonde afleiding. Daar is dit perfect voor.
Conclusie
Er gebeurt al veel in de wereld van VR maar er zou nog veel meer moeten gebeuren in de wereld van VR helpend voor mensen met een beperking. Ook al wordt er al gas opgezet, vind ik alsnog dat er meer aandacht naar die mensen moet gaan, zeker als je ze ermee zou kunnen helpen.
Het kan erg helpend zijn in de toekomst, ook wordt door meerdere gedacht dat onze toekomst vooral uit VR gaat bestaan. Niet iedereen is daar even blij mee maar het bied wel kansen en mogelijkheden. Tuurlijk bevat VR alleen al nadelen, dat zijn ook zeker dingen om rekening mee te houden maar vergeet niet dat er ook voordelen zijn. Als men hier meer mee aan de slag zou gaan zul je dat ook opmerken.
Vergeet niet om naar elkaar om te kijken, geef dingen een kans en heb vertrouwen dan ga je nieuwe dingen ontdekken.