Zo ziet de nieuwe Champions League eruit in 2024/25

De UEFA Champions League staat weer op het punt van beginnen. In dit seizoen van 2024/25 zal het niet als vanouds zijn. Het miljardenbal zal namelijk te zien zijn in een ander jasje, zo maakte de UEFA al eerder bekend. Maar hoe gaat dit uiteindelijk in zijn werking?

Oude opzet

In de vorige edities van de Champions League namen 32 teams deel aan de groepsfase, verdeeld over vier potten. Teams in pot 1 konden alleen loten tegen clubs uit pot 2, 3 en 4. Elke club speelde zes wedstrijden tegen drie verschillende tegenstanders, zowel thuis als uit. De beste twee teams uit elke groep gingen door naar de Knock-outfase met 16 teams. Clubs die als derde eindigden, stroomden door naar de Knock-outfase van de Europa League, terwijl de teams op de vierde plek uit alle Europese competities werden uitgeschakeld. Na de groepsfase volgden de achtste finales, kwartfinales en halve finales. In deze rondes speelde de teams twee wedstrijden tegen elkaar, waarvan één thuis en één uit. De finale bestond echter uit één enkele wedstrijd, die op neutraal terrein werd gespeeld.

Nieuwe opzet Champions League

De eerste verandering is dat er in het miljardenbal 36 teams meedoen in plaats van 32. Echter zijn er wel nog steeds vier potten, maar deze keer met negen teams in één pot. Tijdens de loting zal iedere club z’n eigen loting krijgen. Zij krijgen namelijk nu vanuit iedere pot twee tegenstanders (inclusief eigen pot). De teams spelen in totaal niet zes, maar  acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders. Er zullen vier thuis en vier uitwedstrijden gespeeld worden. Het is niet thuis en uit tegen dezelfde tegenstanders,  wat wij wel gewend zijn. Daarnaast zal de competitie één grote ranglijst krijgen. Het is de bedoeling dat de teams zoveel mogelijk punten weten te verzamelen om door te gaan naar de volgende ronde. Als zij door willen gaan naar de volgende ronde, dan zullen ze over de acht gespeelde wedstrijden bij de nummers 1 t/m 8 moeten horen. De ploegen die tussen de nummers 9 t/m 24 eindigen spelen nog een extra tussenronde. Bij winst zij door naar de volgende ronde en bij verlies worden ze uitgeschakeld voor Champions League. De verliezende teams gaan niet meer door naar de Europa League. Daarnaast heb je ook nog de slechts presterende ploegen van 25 t/m 36, die worden ook volledig uitgeschakeld. De Knock-outfase blijft wel nog steeds hetzelfde.

Nieuwe opzet Champions League

Het doel van de nieuwe opzet is voor meer amusement. Zo verwacht de UEFA dat er in een eerder stadium grote wedstrijden worden gespeeld. Bij het oude format was het namelijk zo dat er in pot 1 en 2 de grotere teams zaten en in pot 3 en 4 zaten over het algemeen de mindere tegenstanders. Hierdoor was het op voorhand soms relatief voorspelbaar wie er doorgingen naar de volgende ronde. Doordat er al meerdere topaffiches gespeeld worden in een eerder stadium kan dit het onvoorspelbaarder maken. Iedere punten en goals die de clubs verdienen kunnen uiteindelijk een grote rol gaan spelen in de ranglijst. Dit zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen zorgen dat teams bij een 2-0 voorsprong niet blijven verdedigen, maar juist gaan jagen voor de 3-0. Kortom: Er komen meer wedstrijden, goals,  topwedstrijden en bovenal veel spanning.