Als je deze zomer de transferperiode van het voetbal goed in de gaten hebt gehouden ben je er vast achter gekomen dat er steeds meer bekende voetballers zijn die voor het grootte geld kiezen. Deze voetballers maken een transfer vanuit een Europese top competitie naar Saudi-Arabië of Qatar. De transfers van deze spelers naar Saudi-Arabië en Qatar zijn vaak mogelijk door sjeiks. Deze sjeiks besteden vaak miljoenen euro’s aan transfersommen en salarissen voor deze spelers. Niet alleen in het Midden-Oosten wordt er letterlijk gesmeten met geld in Europa kopen oliesjeiks ook steeds meer voetbal clubs over. Verpesten de oliesjeiks het hedendaagse voetbal of is dit nog maar een voorproefje van het ‘nieuwe normaal’ in de voetbal wereld?
Geschiedenis
In 2003 kwam de eerste oliesjeik het voetbal in, Roman Abramovich. De Russische olie miljardair kocht voor 150 miljoen de Londense club Chelsea over. Deze overnamens worden gezien als het begin van de “eigenarenepidimie”. De meest bekende overnames van voetbal clubs zijn de overname in 2008 van Manchester City door sjeik Mansour, en de overname van Paris Saint Germain in 2011 door Nasser Al-Khelaïfi.
Heden
Nu in 2023 zien mensen de Saudi Pro League als het grootste probleem. Zij zijn namelijk de competitie die deze transferperiode bizarre bedragen hebben uitgegeven aan transfersommen en contracten. Veel voetbal kenners hebben hevige kritiek op het Saudische voetbal en de manier waarop zij de spelers aantrekken. De best betaalde voetballer van de Saudi Pro League is Ronaldo, hij verdient namelijk 200 miljoen per jaar. Veel voetbal liefhebbers zien ook dat er meer sjeiks het voetbal inkomen. Deze sjeiks zien een voetbalclub meer als investering, daarom geven zij bizarre bedragen uit aan spelers.
Toekomst
De toekomst is natuurlijk niet te voorspellen. Als ik een voorspelling zou maken ziet de toekomst van het voetbal er niet rooskleurig uit. Er zijn namelijk steeds meer oliesjeiks die graag zouden investeren in voetbal clubs. Ook heeft de minister van sport in Saudi Arabië miljarden euro’s klaar liggen voor transfers in het Saudisch voetbal. Het komt ook steeds vaker voor dat er jonge spelers grootte transfers maken in het voetbal. Voetbal clubs geven namelijk steeds vaker meerdere miljoenen uit aan spelers die jonger zijn dan 20. Het voetbal wordt de komende jaren steeds duurder met meer sjeiks, sponsordeals en absurde bedragen voor transfers en salarissen van spelers.
Conclusie
De conclusie die ik uit dit verhaal wil maken is dat de voetbalwereld alleen maar om geld gaat. De salarissen van tegenwoordig zijn absurde bedragen van tien tallen miljoenen. Het word steeds normaler om spelers voor tientallen miljoenen binnen te halen. Het antwoord van de vraag die ik op het begin stelde “verpesten oliesjeiks het hedendaagse voetbal” is ja. Dit komt namelijk omdat multimiljonairs altijd de beste spelers willen binnenhalen. Voor deze sterspelers moet je op dit moment meer dan 80 miljoen neerleggen. Oliesjeiks hebben vaak niet het geduld om te wachten met dit soort aankopen en leggen deze supersterren al meteen vast.