Hoe werkt de UEFA Coëfficiëntenlijst en wat is de rol van het Nederlandse voetbal hierin?

De coëfficiëntenlijst is een ranglijst van de UEFA, waar de landen op staan gerangschikt op basis van resultaten in de Champions League, de Europa League en de Conference League. Er wordt bij de rangschikking gekeken naar het huidige seizoen en de voorgaande vijf seizoenen. Coëfficiënten verdient een club door een wedstrijd te winnen, dat levert twee punten op, of een wedstrijd gelijk te spelen, dat levert één punt op. Die punten worden steeds gedeeld door het aantal clubs dat deelneemt of deel heeft genomen in Europa. De punten blijven lopende elke speelronde in het seizoen oplopen.

Top vijf competities in Europa

Engeland heeft de meeste punten. Op dit moment spelen vier clubs in de Champions league, drie in de Europa league en een in de Conference League. Spanje volgt. Er zijn zes Spaanse clubs die zich gekwalificeerd hebben. Als derde club volgt Italie. Van de zeven plekken hebben zes Italiaanse clubs zich gekwalificeerd. Op vier staat Duitsland. Er spelen vier teams in de Champions league, twee teams in de Europa league en een team in de Conference League dus van de zeven beschikbare plekken voor Duitsland zijn ze alle zeven gekwalificeerd. De nummer vijf van dit rijtje is Nederland. Met vijf toegangs plekken voor Europees voetbal waarbij vier clubs het gehaald hebben. Je ziet dat sommige landen meer toegangsplekken hebben dan landen onder zich maar minder clubs zich kwalificeren. Dit heeft er mee te maken door dat ze in de voorrondes uiteindelijk niet als winnende partij er uit komen.  

De afgelopen vijf seizoenen van Nederland in Europa

Dit seizoen (2023/2024) zijn er vier Nederlandse ploegen actief in Europa. Met Feyenoord en PSV in de Champions League, Ajax in de Europa League en AZ in de Conference League. Het Nederlandse voetbal bevindt zich in een stijgende lijn waardoor er meer plekken vrijkomen om in de Europese leagues te spelen

De conclusie van de Nederlandse groei

Je merkt dat het Nederlandse voetbal in de groei zit doordat er steeds meer Nederlandse clubs in Europa spelen en ook steeds meer teams in de hoogste league spelen (Champions League). Wanneer  je naar  de statistieken kijkt vanuit de UEFA Coëfficiëntenlijst zie je dat wat op het veld te zien is zich ook uitdrukt in getallen. Nederland heeft de afgelopen jaren een puntengroei tussen de 3.000 en 7.000 punten per seizoen. Ze zijn in totaal van 35.750 punten naar 55.000 punten gegaan. Dit is een stijging van ongeveer 20.000 punten, waardoor ze in vijf jaar tijd van plek 10 naar plek 5 zijn gegaan. Hoe dit zich doorzet kan je niet voorspellen maar de stijging van het Nederlands voetbal in de afgelopen jaren is erg knap.