‘Uglies’ is een fascinerende sciencefictionfilm gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Scott Westerfeld. Het boek Uglies, kwam al in 2005 uit en liftte mee op het succes van de Young Adult fantasy en dystopische thema’s zoals Harry Potter, The Hunger Games en Divergent. Dat het een filmdeal kreeg, was eigenlijk geen verrassing, maar dat het bijna 20 jaar duurde om die te maken wel. Bijna 15 jaar werd er aan het project gewerkt, tot in 2020 de boel eindelijk op gang leek te komen.
De film speelt zich af in een toekomstige samenleving waarin alle tieners op hun zestiende verjaardag een operatie ondergaan om ‘pretty’ te worden. Het plot volgt het verhaal van Tally Youngblood, een tiener die zich verzet tegen deze gedwongen standaard van schoonheid en op zoek gaat naar haar eigen identiteit.
De hoofdrollen
- Tally Youngblood, gespeeld door Joey King. Een tienermeisje dat opgroeit in een toekomstige samenleving waarin iedereen dus op hun zestiende een operatie ondergaat om perfect te worden. Tally is vastbesloten om zich aan te passen aan de normen van schoonheid, maar komt in opstand wanneer ze ontdekt dat er duistere geheimen schuilen achter het perfecte uiterlijk.
- Peris, gespeeld door Chase Stokes. Peris is Tally’s beste vriend, die na zijn ‘Pretty’ operatie in New Pretty Town woont. Hij vertegenwoordigt de aantrekkingskracht van de perfecte wereld waar Tally naar verlangt. Hoewel hij verandert na de operatie, blijft hij belangrijk voor haar en zijn nieuwe uiterlijk zorgt ervoor dat Tally zelf ook graag een ‘Pretty’ wil worden. Peris symboliseert de afstand die ontstaat door de operatie, waarbij hij meer oppervlakkig en minder verbonden lijkt met zijn oude zelf en Tally.
- David, gespeeld door Keith Powers. Een jongen uit de ‘Ugly’ gemeenschap buiten de stad, die Tally’s perspectief op schoonheid en ‘New Pretty Town’ uitdaagt en haar helpt de waarheid te ontdekken achter het systeem van perfectie.
- Shay, gespeeld door Brianne Tju. Tally’s beste vriendin, die ook uitkijkt naar de operatie om mooi te worden, maar Shay begint te twijfelen en besluit te vluchten naar de gemeenschap van ‘Uglies’, die dus buiten de samenleving leven en tegen het systeem zijn.
De vormgeving
De vormgeving van de film valt helaas wat tegen. De dystopische wereld waarin het verhaal zich afspeelt is grotendeels gecreëerd met visuele effecten, maar de kwaliteit van deze CGI wordt vaak als goedkoop en weinig indrukwekkend ervaren. Sommige stukken waren best prima, maar bijvoorbeeld het stuk met de hoverboards was echt slecht.
Qua muziek en sound design doet ‘Uglies’ ook weinig om zich te onderscheiden. De soundtracks en geluidslandschap ondersteunen het verhaal, maar dragen niet echt iets bij aan de emotionele impact of de belevenis van de film. Dit maakt dat de film vooral op visueel en auditief vlak weinig memorabel is, zeker in vergelijking met andere dystopische films zoals The Hunger Games of Divergent.
Minpunten
Het zit niet heel slecht in elkaar, het kijkt prima weg en het checkt alle hokjes af, maar een must-see is het niet. Als je weet dat de film nog twintig minuten duurt en je precies weet wat je in de volgende scènes te wachten staat en dat ook precies is wat je voorgeschoteld krijgt, kan je je tijd misschien beter besteden aan iets anders.
Een van de grootste kritiekpunten komt van fans van het boek. De film slaagt er niet altijd in om de details van Scott Westerfeld’s roman volledig te vangen. Belangrijke elementen uit de verhaallijn worden weggelaten of vereenvoudigd, waardoor het plot soms oppervlakkig aanvoelt, zeker voor diegenen die bekend zijn met de diepere thema’s in het boek.
De film heeft ook momenten waar het tempo te snel is, vooral aan het begin, waardoor de kijker weinig tijd krijgt om zich volledig in de dystopische wereld onder te dompelen. Aan de andere kant vertraagt het verhaal in het middengedeelte, met scènes die wat langer duren dan nodig is, waardoor de film op sommige punten zijn vaart verliest.
Conclusie
De film ‘Uglies’ biedt een boeiende verfilming van een geliefd sciencefictionverhaal, maar wist niet helemaal de verwachtingen waar te maken, vooral bij fans van het boek. De film behandeld relevante thema’s en heeft sterke momenten, maar ze slaan de plank toch wel een beetje mis met de CGI en muziek. Desondanks blijft het een interessante toevoeging aan het dystopische filmgenre, maar dan vooral voor een jonger publiek dat bekend is met de thema’s van identiteit en sociale normen.
Bekijk de trailer van de film via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=OhcOHkgTrQQ