Waarom kopen we zo snel dingen zonder na te denken?  

Je weet van te voren dat je iets niet nodig hebt, maar toch voeg je het toe aan je winkelmand  of je gaat het kledingstuk toch even passen. Waarom kopen we zo snel iets zonder erover na te denken? En waarom hebben we er vaak achteraf spijt van? In dit artikel hebben we het over de impulsieve aankopen onder jongeren en hoe social media ons koopgedrag beïnvloedt.  

In mijn interview met Aryob (20) gaf hij aan het vaakst een kledingstuk te kopen in een impulsieve bui. Hoe komt dit en wat triggert ons? Hij vertelde dat hij sneller een impulsieve aankoop doet als hij net zijn salaris binnen heeft gekregen of een vervelende dag heeft gehad. Hij koopt dus eigenlijk zijn gevoel af.. Hoe kan dit? Als we een aankoop doen maakt dit een gelukshormoon aan waar we ons goed van gaan voelen. Als je in een slechte bui bent, ben je ook makkelijker beïnvloedbaar voor een aankoop. Het afkopen van die vervelende gevoelens doen we niet alleen met kleding maar ook met eten. Zo zie je in supermarkten vaak bij de kassa de impuls bakken ‘goedkope’ deals waardoor je al snel denkt: die neem ik mee. Uit onderzoek blijkt dat we sneller spijt hebben van het aanschaffen van een product als het gaat om eten dan een kledingstuk of ander product. 

Influencers

Maar waarom kopen we nou zo snel iets zonder erover na te denken? Sociale media en influencers zijn nou eenmaal een van de grootste triggers voor ons. Als je jouw favoriete influencer voorbij ziet komen met een kledingstuk wat jij ook leuk vind, ben je sneller in staat om het ook te kopen. Vaak heeft een influencer een kortingscode voor je of het linkje van het artikel staat benoemd in de beschrijving van de post, dit maakt het heel makkelijk voor ons om iets te bestellen.  

Kortingen

Bestellen kan tegenwoordig met één druk op de knop, en als er nog eens stapelkorting wordt aangegeven is dit nog een extra trigger voor ons. Heb je momenteel geen geld? Geen probleem! Daar hebben we tegenwoordig Klarna voor. Zo zegt ook Aryob dat hij sneller iets besteld door het bestaan van Klarna. Het maakt de drempel lager om toch iets te bestellen, je kan het vaak toch terugsturen is wat Aryob dan denkt. Daarbij krijg je vaak nog (een deel van) je geld terug, en in het beste geval heb je vooraf niet eens betaald. Hierdoor voelt zo’n aankoop ‘gratis’ en alles wat gratis is maakt het allemaal nog aantrekkelijker voor ons als consument want wie wilt dat nou niet?  

Je wilt erbij horen

Nog een reden voor het impulsaankopen is dat wij overal graag bij willen horen, en los van dat ben je jezelf in je tienerjaren ook aan het ontdekken en dit doe je natuurlijk ook door het uittesten van verschillende stijlen. Je koopt zonder na te denken alles wat je leuk vind, want op deze leeftijd zijn we toch nog niet zo prijsbewust.. Dat is een mooie aanleiding voor mijn volgende stukje, nu gaan we het namelijk hebben over impulsaankopen maar dan op eetgebied. 

Emotie eten?

Ik vroeg aan Aryob of hij weleens iets koopt om van zijn vervelende humeur of gevoel af te komen. Als hij een rotdag heeft gehad koopt hij sneller iets lekkers in de supermarkt dan op een ‘gewone’ dag. Dit komt omdat het gevoel van kopen en de vaak vele hoeveelheden suikers in deze producten ons een fijn gevoel geven, we maken een zogeheten gelukshormoon aan. Als het allemaal even tegen zit, kan dit natuurlijk als een fijn moment ervaren worden.  

Kassa’s

De impulsbakken aan de kassa´s hebben ook een sterke invloed op ons, toch nog even die chocoladereep meenemen of toch nog die koekjes die nu 1+1 zijn, zijn grote triggers voor ons. In het moment denk je bij jezelf: dat kost niets of het kan geen kwaad. Maar op lange termijn ga je dit wel in je portemonnee voelen.. Aryob vertelde mij ook dat hij het weleens wat minder breed heeft na al zijn impulsieve aankopen van een afgelopen periode. Om te voorkomen dat hij zijn boodschappen niet kan betalen moet hij dan af en toe aan het eind van de maand wat zuiniger zijn op zijn geld. Als ik het heb over ‘afgelopen periode’ heb bedoel ik de eerste week/dagen van een nieuwe maand, dan wordt Aryob en waarschijnlijk ook jij uitbetaald. Je hebt dan veel uit te geven en ben je minder bewust van de waarde van je geld.

En nu je dat geld weer op zak hebt, neem je vanaf dat moment dus ook sneller iets in een impuls mee uit de winkel. Je hebt er dan het geld voor, toch?