Mentale gezondheid is iets belangrijks om over te blijven praten, vooral in september aangezien het suicidepreventionmonth is (het voorkomen van zelfdoding maand). Ken of ben jij iemand die niet oké is en hulp nodig heeft? Ook al voelt het zo, je bent niet alleen. Om hulp vragen is niet zwak maar dapper.
Het effect in getallen
Het is waar dat zoiets als bijvoorbeeld corona een groot effect heeft gehad om de mentale gezondheid van mensen en vooral veel jongeren. Dat is ook te bewijzen als je naar de cijfers kijkt. Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland alleen al elke dag vijf mensen overlijden aan zelfdoding.
zelfdoding is de derde meest voorkomende reden voor de dood van mensen tussen de 15 en 29 jaar. Meer dan 720 000 mensen gaan jaarlijks dood aan zelfdoding. 2022 had ook de grootste piek in een lange tijd behaald met 1916 doden in alleen Nederland dat jaar.
Blijf erover praten
Het is belangrijk om over je mentale gezondheid te blijven praten hoe naar, eng of confronterend het ook kan zijn. Je mag weten dat je nooit een last bent, ruimte mag innemen en dat het oké is om niet oké te zijn. Jij bent zoveel meer waard dan dat je je nu voelt. En ook al voelt het zo je bent ECHT niet alleen en er zijn mensen die je kunnen helpen.
Maar het pad naar beter worden begint bij jou zelf, het zal ook niet altijd makkelijk zijn en niet altijd gaan zoals jij wilt maar als jij de wil alleen al laat zien en bereid bent je open te stellen of simpelweg gewoon adviezen op te volgen ben je al op zo’n goede weg. Elke stap telt, met elke stap kom je dichterbij een betere toekomst en vergeet niet dat jij nu al een mooi, volmaakt en eigen persoon bent die het waard is om voor te vechten.
Sociale Media
Sociale media kan ook een grote rol spelen in de mentale gezondheid van bijvoorbeeld jongeren. Het kan vaak vrijwel onmogelijk voelen om zeker over jezelf te zijn als je constant wordt geconfronteerd met het ‘’perfecte’’ plaatje dan kan jouw leven opeens heel erg voelen als niet goed genoeg, alsof jij iets mist of het lijkt wel alsof jij hebt gefaald en je niet zo blij, knap of euforisch voelt zoals de mensen in alle foto’s en filmpjes.
En zo kan het al heel snel gaan omdat je dan heel erg aan jezelf gaat twijfelen en jouw leven, je krijgt een steeds gecompliceerdere relatie met jouw zelfbeeld en voelt je niet snel meer als ‘’genoeg’’. Dit is dan maar een voorbeeld maar het is ook bewezen dat sociale media een zeer grote impact heeft op het mentale welzijn van jongeren. Vooral als je nog zo jong en beïnvloedbaar bent is het moeilijk om door het filter heen te denken wat ze je steeds voorhouden.
Je bent niet alleen en vergeet niet dat er meer is dan dit
Hier wat verhalen om een beter begrip te kunnen creëren voor de gene die het moeilijk hebben.
‘’ De wereld lijkt grijs en leeg, elke stap voelt als een zware belasting. Je gedachten cirkelen rond een constante wanhoop, een gevoel van onontkoombare somberheid. Het lijkt alsof er geen uitweg is en geen toekomst. In die momenten voelt de hoop ver weg, een vage herinnering die je niet meer kunt aanraken.’’
‘’ Er was eens een meisje dat zich vaak somber voelde, alsof een zware wolk boven haar hing. Alles leek grauw en moelijk, en ze voelde zich alleen. Soms dacht ze dat ze nooit weer blij zou zijn. Gelukkig kwam een vriend haar helpen, en samen zochten ze naar kleuren en zonnestralen die haar weer blij maakten. Langzaam leerde ze dat er altijd hoop en hulp is, zelfs op de somberste dagen.’’
‘’ Luna stapte de kamer binnen en voelde haar hart sneller kloppen. Iedereen leek haar te bekijken, hun blikken waren als scherpe pijlen. De ruimte werd steeds kleiner, als een onontkoombare gevangenis. Haar gedachten draaiden in cirkels, elk geluid klonk harder en verontrustender. De vreugde van anderen leek een ver-van-mijn-bed-show. De dagen voelden grijs en leeg, als een landschap zonder kleur. Maar zelfs in deze sombere momenten, fluisterde een zachte stem in haar hart dat er altijd een sprankje hoop was, een herinnering aan de zon die weer zou schijnen.’’
‘’ Sam stond op de rand van de brug, de koude wind snijdend op zijn gezicht. Het leek alsof de wereld hem had verlaten, zijn pijn was te groot om te dragen. Elke stap vooruit leek een stap naar eindeloze leegte. Terwijl hij daar stond, herinnerde hij zich een brief van zijn jonge zus, vol tekeningen en liefdevolle woorden. Het idee haar te verlaten, zonder haar te laten weten hoeveel ze voor hem betekende, raakte hem diep. Die kleine vonk van liefde en de gedachte dat er nog een toekomst was met haar, hield hem tegen. Hij draaide zich om, op zoek naar hulp en hoop.’’
Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via de chat op de site 113 externe link of telefonisch via 113 of 0800 – 0113.
Isabel Beekmans