Hoe wordt brood gemaakt op de ouderwetse manier?

We gaan het hebben over de Emma molen. Deze molen bestaat al meer dan honderd jaar en begon in 1886 met het maken van brood. Naast de molen zit een woonhuis waar tot de dag van vandaag de molenaar zelf in woont. Ik ging langs bij deze jarenoude molen om meer te weten over de geschiedenis van het brood maken.

wat te zien op de eerste verdieping?

zelf ben ik de molen ook ingegaan. op de eerste verdieping zag ik een aantal zakken met meel die de molenaar een aantal dagen geleden gemalen had. Een aantal weegschalen stonden er ook. niet zo’n weegschaal die je in de keuken hebt staan, maar eentje waar je de groten zakken gemalen meel erop kan zetten.

Ik kreeg op deze verdieping ook een filmpje te zien hoe de molenaar het brood op de ouderwetse manier had gemaakt.

De eerste stap van brood maken is het graan zaaien en na een tijdje oogsten. Het geoogste graan wordt tussen twee stenen plaatsen gedaan. Het wordt gemalen tot meel. De bovenste steen draait waardoor het graan superfijn verkruimeld wordt.

Het gemalen meel doe je in een supergrote beslagkom. Hier wordt water, zout en gluten bijgevoegd. Alles word door elkaar gekneed. als het deeg uitgerezen is kan het gebakken worden. de oven moet precies de goeie temperatuur zijn.

de tweede verdieping vol met geschiedenis over de molen

Op deze verdieping zag ik veel over de geschiedenis van de molen. Ik zag onder andere oude beelden, foto’s en brieven van de molen, ook oudhollandse wenstegeltjes waren daar te vinden. Op één van die tegeltjes stond “Een mens die lijdt het meest door het lijden dat hij vreest”. Waarom zulke tegeltjes in een molen zouden hangen is voor ons ook een groot raadsel. 

hoe tillen de molennarren zware meelzakken?

op de derde verdieping zag ik een houten bakje aan de muur hangen waar de naam Emma op stond en vroeg mijzelf af waarvoor dit zou zijn. De molenaar vertelde mij dat hierdoor het meel één verdieping naar beneden komt zodat het zo in een van de zakken gedaan kon worden. ik kwam erachter dat dit luik er zit om de zakken meel eenvoudig naar beneden te verplaatsen. Na deze verdieping konden we nog één verdieping omhoog.

de laatste belangrijke verdieping

op deze laatste verdieping zag ik een grote houten ronde draaide bak stond, die bak vulde bijna heel de verdieping. Maar wat gebeurde er nou in die bak? De molenaar vertelde dat dit misschien wel één van de belangrijkste stappen was hoe je van graankorrels naar zacht gemalen meel kon gaan. In die ronde bak gooide je alle graankorrels in die ze hadden geoogst. Die graankorrels werden heel hard rondgedraaid en uit elkaar gemalen. Door die snelheid van het draaien worden de graankorrels geen korrels meer maar een soort witte poeder namelijk meel. Als er goede wind is kan er wel 300 kilo meel gemalen worden binnen één uur!