Hoeveel invloed hebben sociale media op ons? Is alles op sociale media nu echt negatief of hebben ze ook positieve effecten?
Wat brengen sociale media ons?
Afstand is geen probleem door sociale media, omdat je nu makkelijk een berichtje stuurt via Whatsapp, Instagram of snapchat. We zijn online altijd met elkaar verbonden. Doordat we zoveel verbonden zijn kunnen we overal dingen bekijken en doen.
Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat wel 36% van de Amerikanen die zijn getrouwd tussen 2005 en 2012 online elkaar hebben ontmoet. Volgens het CBS zouden dit ongeveer 13% van de Nederlanders zijn.
Wat zijn negatieve gevolgen?
Door het gebruiken van sociale media kunnen mentale problemen ontstaan. Zo staat in een rapport van Facebook dat gebruikers op Instagram hier veel last van hebben. Hierin staat dat één op de drie meiden een slechter zelfbeeld krijgt door het gebruik van Instagram. Dit komt omdat het ‘perfecte’ lichaam en leefwijze hier veel vaker voorkomen dan op andere apps. Dit zorgt ervoor dat jongeren zich vergelijken met het perfecte plaatje op sociale media.
Door het constante contact met elkaar leidt dit ook voor meer problemen. Eén van deze problemen is ook het concentratievermogen en de afleiding van die de telefoon brengt. “Soms kijk ik ook even op mijn telefoon en voordat ik het weet ben ik al weer een half uur verder”, zegt Beau (15), student van het Koning Willem I College.
Wie of wat kijkt er nog meer mee?
Sociale media zoals Tiktok, Facebook en Instagram bieden hun media gratis aan. Ze vragen niet direct voor geld, maar willen wel jouw gegevens. Deze media verzamelen allerlei soorten gegevens van je en dit verkopen ze aan reclamebedrijven. Deze informatie kan van je vriendenkring gaan tot je adres. Deze bedrijven gaan dan reclames maken die jou aanspreken. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen: ‘Mag Tiktok dit wel weten.’ of ‘Zou ik wel mijn echte naam gebruiken?’
Wat is cyberpesten?
Cyberpesten is pesten via het internet of sociale media. Cyberpesten kan in meerdere vormen voorkomen en is zelfs strafbaar in sommige gevallen. Vaak komt het voor in een nare of gemene opmerkingen op een bericht wat geplaatst is. Deze opmerkingen kunnen veel impact hebben op jongeren hun mentale gezondheid. Ongeveer 30 procent van de jongeren voelt zich onzeker of depressief door het gebruik van sociale media.
Fysieke en mentale reactie
Sociale media zijn overal en kunnen jou overal bereiken. Heel veel jongeren voelen zich hierdoor onveilig. Sommige jongeren zijn zelfs bang dat ze iets missen online als zij even niet online zijn. Dit wordt ook wel FOMO genoemd: Fear of Missing Out.
Je kunt psychische klachten ontwikkelen door je sociale media gebruik. Als je teveel informatie krijgt en het even niet meer kan verwerken. Iemand die FOMO heeft kan hierdoor lichamelijke reacties krijgen zoals: zweten, nervositeit en hartkloppingen.
Door je telefoongebruik ontstaan er ook vele andere klachten zoals: bijziendheid en problemen met je bioritme. Het blauwe licht wat je telefoon geeft heeft invloed op je biologische klok en kan hierdoor jouw slaap onderbreken. Als dit gebeurt kan je minder goed presteren overdag.
Het gevaar van cancellen
Cancelcultuur is het cancelen of boycotten van een organisatie of persoon zelf. Een grotere groep mensen gaat dan dus een persoon of organisatie uitsluiten. De term cancelen is door de online wereld ontstaan en gebeurt vaak als er een aanvechtbaar argument of gebeurtenis naar boven komt.
Sommige verhalen rondom een persoon kunnen nep zijn. De persoon die dan gecanceled wordt kan zich vast en onveilig voelen als de gebeurtenis niet echt is, Omdat sociale media je overal kunnen bereiken is er geen fysieke plek waar je hiervan weg kan komen.
Is internet echt zo slecht?
Veel dingen die je hoort over sociale media en het internet is vaak iets negatiefs, maar er zijn ook goede kanten. Laatst is een hashtag #bodypositivity populair geworden. Deze hashtag laat zien dat het leven niet altijd perfect is. Dat je niet altijd het perfecte lijf moet hebben. Hier laten mensen hun eigen levensstijl zien buiten het perfecte plaatje om.
Dit is een maatschappelijke beweging die een positieve draai wil geven aan je eigen lijf. Ze willen niet dat je focust op je lijf, maar over je gezondheid. Als je een keer een dipje hebt is het niet erg. Het doel van deze maatschappelijke beweging is dat ze willen dat jij jezelf gaat accepteren hoe je bent.
Het is de vraag wat de toekomst gaat brengen. Meer of minder telefoon?