Hoge huur, vervelende huisbazen en eindelijk een plekje voor jezelf. Er komen een hele hoop dingen kijken bij voor het eerst uit huis gaan. Zeker weten dat je goed voorbereid bent? Scroll dan snel naar onder.
Huurcontracten
Wanneer je op jezelf gaat wonen, vliegen de juridische teksten je wellicht om de oren. Er kan veel informatie staan in je huurcontract. Daarom is het belangrijk goed te weten wat je ondertekent, en wat een verhuurder van je mag verwachten. Zo bestaan er verhuurders die in het contract op laten nemen dat ze te pas en te onpas bij jou naar binnen mogen, dat ze iedere week een controle uit mogen voeren en dat jij op bepaalde dagen je huis spik en span moet hebben. Máár dat het in het contract staat, betekent niet dat het ook echt mág. Er zitten namelijk grenzen aan wat een verhuurder van jou mag verwachten. Die regels zijn vastgesteld in de wet. Een verhuurder mag dus geen eigen regels verzinnen en mag ook zeker niet zomaar jouw woning betreden. Je rechten kun je onder andere checken bij het juridisch loket.
Heb je een contract voor een onbepaalde tijd? Dan mag je verhuurder jouw contract niet zomaar opzeggen. Dat kan alleen als de contractbeëindiging aan een aantal voorwaarden voldoet. Die voorwaarden kun je vinden op de website van de belastingdienst. Bij een contract met bepaalde tijd, is er een afgesproken einddatum van de huurovereenkomst. Wanneer je contract voor bepaalde tijd geldt, mag de verhuurder het contract maximaal één maand voor de einddatum schriftelijk opzeggen. Gebeurt dit niet? Dan wordt je contract veranderd naar een contract voor onbepaalde tijd, mits je de huur door blijft betalen. De bepaalde tijd mag één keer verlengd worden. Daarna moet het contract omgezet worden naar een contract voor onbepaalde tijd.
Geldzaken
Uiteraard is huur een maandelijks terugkomende kostenpost die soms zwaar kan wegen op je budget. Wanneer je een eigen stek hebt (en dus geen studentenkamer), is het soms mogelijk huurtoeslag aan te vragen. Doe dit áltijd via toeslagen.nl. Er bestaan websites die claimen voor jou toeslagen aan te vragen, en daar veel geld voor willen. Vertrouw nooit zomaar iemand met jouw persoonlijke informatie en vraag al je toeslagen zelf aan.
Huurtoeslag wordt berekend op basis van je inkomen, en de hoogte van je huur. Zo mag de kale huur (de huur zonder gas, water, licht en servicekosten) niet hoger zijn dan €879,66 zijn. Maar, zorg dat je naast de huurtoeslag ook zorgtoeslag krijgt. Deze wordt berekend op basis van je inkomen. Wanneer je de zorgtoeslag aanvraagt en toegekend krijgt, is het belangrijk je inkomen in de gaten te houden. Ga je ineens veel meer verdienen maar krijg je wel de maximale hoeveelheid zorgtoeslag? Dan moet je dat terugbetalen. Ook studenten kunnen zorgtoeslag aanvragen.
Energierekening
Betaal je jouw huur exclusief GWL? Dan is het belangrijk een energiecontract af te sluiten. Deze kun je vergelijken op independer.nl. Je hebt bij het afsluiten van een energiecontract kiezen tussen een vast en variabel contract. De verschillen en de voor- en nadelen daarvan kun je ook vinden op independer.nl/energie. Ieder jaar betaal je een termijnbedrag. Houd via de app of via het account van jouw leverancier in de gaten of jouw verbruik overeen komt met de prijs die je betaalt. Wanneer je meer verbruikt dan wat je betaalt, krijg je aan het einde van jouw contractjaar een hoge jaarrekening, en moet je dit bedrag alsnog betalen. Vaak kun je dat bedrag dan wel in delen aflossen.
Wat kan de gemeente betekenen?
Een gemeente doet meer dan alleen het registreren van adressen en het verlenen van bouwvergunningen. Ze kunnen je bijvoorbeeld ook helpen wanneer je iets niet begrijpt of ergens extra ondersteuning bij kan gebruiken. De gemeente kan voor jou een ambulant begeleider of een aanspreekpunt regelen die met jou mee kan kijken naar je financiën, je huis en je praktische zaken. Neem hierover telefonisch contact op met je gemeente, en vertel dat je graag extra begeleiding zou willen krijgen van een ambulant begeleider. Dit brengt vaak geen extra kosten met zich mee.
Na een verhuizing
Wanneer je net bent verhuisd, moeten alle bedrijven waar jouw oude adres geregistreerd staat, je nieuwe adres weten. Bedrijven die gekoppeld zitten aan de overheid zoals DUO of de belastingdienst, krijgen via de gemeente jouw nieuwe adres te weten. De rest moet je zelf regelen. Vergeet dus niet je tandarts, huisarts, zorgverzekering en bank in te lichten over je verhuizing.