Wereldwijd beleefde iedereen een zomer vol extreme met hitte, hagel, onweer, storm, extreme regenbuien en dat allemaal op één dag. Landen zoals Polen, Slowakije, Italië en Oostenrijk hebben hier veel last van gehad. Maar waar komen deze extreme omstandigheden nou eigenlijk vandaan?
Een zomer met extreme weersomstandigheden komt door de klimaatverandering. De klimaatverandering heeft weer betrekking op de temperatuurstijging, stijging van de zeespiegel en veranderingen in de weerpatronen zoals droogte en overstromingen.
Zo zijn Oostenrijk en Zwitserland getroffen met overstromingen door hevige regenvallen. Oostenrijkse media schreven dat wegen en spoorwegen zijn afgesloten door aardverschuivingen en modderstromen. De inwoners van een paar kleine dorpjes werden geëvacueerd en ondergebracht in buurthuizen of bij de brandweer. In de buurt van het Zwitserse Scuol is een deel van een camping onder water komen te staan door het overlopen van de rivier de Inn. Hulpdiensten bouwden bij die rivier nooddammen om het water tegen te houden.
In de Verenigde Staten en China werden de tempraturen tot wel vijftig graden gemeten en bleef de hitte ook erg lang hangen. Klimaatwetenschappers concludeerden dat zonder klimaatverandering deze hoge tempraturen onmogelijk waren.
Het is onduidelijk waarom Nederland minder is getroffen door de extreme weersomstandigheden dan de andere Europese landen. Nederlanders hebben deze zomer niet als warm en zonnig ervaren, maar het was toch een extreem zonnige en warme zomer, volgens het KNMI. De gemiddelde temperatuur was 18,4 graden Celsius. Dat is bijna een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 17,5 graden Celsius. De Nederlandse zomer van 2023 staat in de top tien van de warmste zomers sinds 1901.
Weersextremen zullen vaker voorkomen, dus moeten we dit proberen te voorkomen. Een hevige regenval zal in de toekomst extremer zijn dan wat we nu zien. Het omgekeerde geldt ook: periodes van droogte zullen nog droger worden.
De weersomstandigheden zijn dus erg heftig geweest, door bijvoorbeeld de hoge tempraturen en veel landen hebben hier last van gehad. Tot slot behoorde de Nederlandse zomer van 2023 in de top tien warmste zomers van 1901. In de toekomst zullen we meer last krijgen van extreme weersomstandigheden, door het klimaatverandering.