De productie van voedsel belast het milieu, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de bodem of water. Duurzaam voedsel beschermt de ecologie. Door duurzaam te eten houd je rekening met de mens, dier en het milieu. Dit betekend dat er zo min mogelijk schade wordt veroorzaakt aan de natuur, klimaat de biodiversiteit gezondheid en en het welzijn van mens en dier. We kunnen er zelf ook rekening mee houden door bijvoorbeeld geen voedsel weg te gooien. Wanneer men producten koopt kan je er rekening mee houden het beter leven keurmerk te kopen. Bijdrage aan eerlijke handel te kopen.
Boerenkool
Wanneer je boerenkool verbouwd is het belangrijk om de grond goed te bemesten met organische mest, omdat de groente veel energie nodig heeft om te groeien. Je plant de zaadjes in de zomer en zorgt ervoor dat de grond een beetje vochtig blijft en niet te warm wordt.
Rode bieten
Je hebt rond de vijftig bietenzaden nodig per vierkante meter om de bieten te zaaien op een luchtige en voedzame aarde. Ze hebben minstens 6 tot 8 uur zonlicht nodig en de bieten hebben de meeste kleur en smaak in een koele grond. De groente hebben voldoende water nodig om lekker en sappig te blijven, in de volle grond geef je water bij langdurige droogte.
3. Uien
Deze uien zijn net van het land gehaald en ze drogen namelijk hangend. Ze zijn biologisch geteeld, dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De uien worden in het voorjaar geteeld, omdat de tempratuur van de grond dan het meest geschikt is.
4. Vrije uitloop kippen
De vrije uitloop kippen kunnen overdag buiten lopen en ze hebben een afwisselender leven dan een scharrelkip. Scharrelkippen zitten namelijk samen met acht andere kippen op een vierkante meter. De vrije uitloop kippen leggen dus vrije uitloop eieren.
Bio varken
Een bio varken heeft recht op voldoende ruimte en comfort. Ze eten honderd procent biologisch voer en dat bestaat voornamelijk uit granen. De bio wetgeving bepaalt precies hoeveel ruimte de bio varken minimaal recht heeft. Een volwassen slachtvarken heeft minimaal recht op anderhalve vierkante meter ruimte in de stal.
Biologische koeien
Bio koeien krijgen veel ruimte in de stal en in de wei. Ze hebben voldoende ruimte om te staan, draaien, zich te verzorgen en alle natuurlijke bewegingen uit te voeren. De meeste biologische koeien grazen vanaf het voorjaar tot het najaar in de wei. Veel voorkomende biorassen zijn de: Franse Blonde d’Aquitaine en Limousin, het Britse Hereford rund.