Een winterdip, heel erg veelvoorkomend. Liever heel de dag in je bed blijven liggen, en het liefste met niemand willen praten. Dat zijn tekens van een (winter)depressie. Misschien hebben mensen om je heen er last van, of jij zelf. Prettig is het zeker niet, maar wat is het nou eigenlijk? En hoe ga je het tegen?
Iemand die last heeft van een winterdip, heeft tijdens de koudere maanden last van een somber gevoel. Je kan moe zijn, veel willen eten, aankomen en geen zin meer hebben om bepaalde dingen te doen. Dit zijn symptomen, maar wat is de oorzaak? In de herfst en winter is het daglicht zwakker; door te weinig licht blijft het lichaam melatonine aanmaken – een stofje dat zorgt voor slaapdrang. Bij iemand met een winterdip raakt het stofje melatonine in de war. Dit kan ervoor zorgen dat je overdag moe blijft en je je somber gaat voelen.
Een aanwezig fenomeen
Ongeveer 3 op de 100 mensen hebben last van een winterdepressie, vooral bij vrouwen komt het vaak voor. Iedereen kan het overkomen, mensen van alle leeftijden kunnen het slachtoffer van een winterdip zijn. Bij veel mensen is de dip een hele winter aanwezig, maar dat hoeft niet altijd, verteld Pieter Backx; ‘Sommige patiënten hebben na een bepaalde tijd pas last, bijvoorbeeld na de kerst, als alle gezelligheid ervan af is.’
‘Er is een mogelijkheid om een behandelplan te maken voor patiënten, er zijn behandeling zoals lichttherapie, maar meestal is een doktersbehandeling niet nodig.’ Zegt dokter Backx. Er zijn meerdere opties om thuis, zelf de dip te behandelen.
‘Zorg ervoor dat je, ook als je er geen zin in hebt, je toch contact blijft houden met mensen om je heen.’ Is een van de tips van Backx; ‘Je zult merken dat je na een gezellige lunch of leuke wandeling met een vriend of vriendin je jezelf toch al een beetje beter voelt,’ ‘Iets wat bij sommige patiënten ook goed werkt is een ‘wake-up light’. Dit is een wekker die een halfuur voor het afgaan al langzaamaan begint met steeds feller ligt te schijnen. Je ontwaakt geleidelijk uit je slaap en krijgt een minder abrupte shock van de wekker.’
‘De beste tip die ik kan geven, is dat je het ook een beetje moet accepteren.’
Pieter Backx
Als je van jezelf weet dat je minder fit en energiek bent, kun je er heel hard van gaan balen, maar je kunt ook denken; dat is dan maar eenmaal even zo. Je kunt dat beter even ontspannen en accepteren.’ Het beste ‘medicijn’ is dus acceptatie.