Het aantal werkenden in Nederland met burn-outklachten neemt toe blijkt uit een rapport van TNO. Vorig jaar waren er 1,6 miljoen mensen met klachten, een stijging vergeleken met de 1,3 miljoen van het jaar ervoor. Het betekent niet alle 1,6 miljoen personen vorig jaar daadwerkelijk thuis waren vanwege een burn-out; het kan ook gaan om klachten die op den duur tot een burn-out kunnen leiden. Ongeveer 3 procent geeft aan daadwerkelijk overspannen te zijn of een burn-out te hebben volgens het kennisinstituut.
In 2021 resulteerde werkstress in totaal in elf miljoen dagen verzuim onder werknemers, wat werkgevers naar schatting 3,3 miljard euro kostte. De exacte kosten van het afgelopen jaar zijn niet bekend.
De TNO geeft aan dat werkgerelateerde stress vaak ontstaat wanneer werknemers niet de tijd en middelen hebben om aan de eisen van de baas te voldoen. Conflicten op het werk vormen ook een bron van stress; meer dan een kwart van de werknemers meldt ten minste één conflict in het afgelopen jaar te hebben gehad.
Deze conclusies komen voort uit een doorlopend onderzoek waar ongeveer 60.000 mensen aan mee hebben gedaan. Eerder was al gebleken dat burn-outs ook onder jongeren een groot probleem vormen, waarbij bijna een kwart van de jonge mannen en bijna 30 procent van de jonge vrouwen klachten ervaart.