Waarom is keuzestress een groot probleem?

Keuzestress. Wat doe je ertegen en hoe kun je het vermijden? Uit een onderzoek van EenVandaag en 3VRAAGT bleek namelijk dat 46% van de studenten te maken krijgt met keuzestress. Dat percentage varieert tussen de leeftijden van zestien tot achtien jaar. 

Wat is keuzestress?

Keuzestress is een soort stress waarbij je moeite hebt met keuzes maken. Op het moment dat je keuzestress hebt  word je gedrukt door informatie en weet je niet wat je ermee moet doen. Dit kan komen door te veel keuzes hebben of twee dingen even leuk vinden en het allebei willen. Als je namelijk te veel keuze hebt, krijgt je brein een storing omdat je te veel informatie krijgt. Keuzestress kan ook leiden tot prestatiedruk, bijvoorbeeld als je een keuze moet maken over een onderwerp voor je presentatie. Als je denkt dat je een verkeerd onderwerp hebt gekozen kan dat invloed hebben op je prestatie.

Hoe voorkom je keuzestress?

Als je bang bent voor keuzestress, heb ik hier een paar trucjes om keuzestress te voorkomen. Ten eerste is het verstandig om rustig te blijven en te bepalen voor welke keuzes je staat. Daarnaast kun je hulpmiddelen gebruiken zoals een stressbal. Ook zou je kunnen kijken welke opties je niet wil in plaats van alleen kijken naar de dingen die je wel wil. Zodat je voor minder keuzes staat. ´´Je moet op je gevoel afgaan.“, geven Tim (20) en Claire (16) als laatste tip mee.

Gevolgen van keuzestress

Als je keuzestress hebt gehad weet je hoe het voelt. Maar wat zijn de gevolgen ? Vaak kom je pas achter de gevolgen als je ze hebt gemaakt. De verkeerde keuzes maken is vaak het probleem bij de jongeren. Ook al is het een kleine keuze, kan het alsnog invloed hebben op het dagelijks leven. Of het nou een twijfel is van twee films, of het kiezen van een studie waar je vier jaar mee bezig bent, is het toch wel een heel groot verschil. Daarom is het ook niet erg om soms een fout te maken. Maar de gevolgen van keuzestress zijn soms erger dan de anderen. 

De rol van groepsdruk

Als je voor een of meerdere keuzes staat, kunnen de mensen om jou heen daar ook mee te maken hebben. Want als je vrienden allemaal dezelfde keuze hebben, ben jij geneigd om ook die keuze te maken. Je wil tenslotte liever met je vrienden zijn. Maar het kan om allerlei dingen gaan, of het nou gaat om kleding, je studie of een nieuwe aankoop. Zulke voorbeelden kunnen allemaal met je hoofd spelen. Je denkt er niet over na, maar elke keuze die je maakt kan te maken hebben met andere mensen. Ook als je aan het winkelen bent kan de medewerker, of je vrienden een mening uiten over wat je koopt en bij jou past. 

Dus nu weet je wat keuzestress met je doet en wat je ertegen kunt doen. Als je goed nadenkt over wat je doet, kan er weinig fout gaan. Of toch niet?