Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat wel elke BN’er een podcast heeft. Tot enkele jaren geleden wisten we niet eens wat een podcast was en was het zeker niet denkbaar om te hebben in de journalistieke wereld. Maar voor velen is het een super innovatie en worden niet meer belemmerd door tijdsdruk bij andere platformen. Bij een talkshow kan je onderwerp misschien soms maar drie minuten aanbod komen. Maar bij een podcast kan je er uren over doorgaan. Vloggen is wel al wat langer bekend door bijvoorbeeld een Enzo Knol of een Gio Latooy. Maar tegenwoordig kan het ook ingezet worden op verschillende manier namelijk een MoJo filmpje.
Een vlog
Bij de meeste mensen springt toch wel snel in het hoofd als je aan vloggen denkt om een filmpje te maken over dagelijks leven, wat je in een dag doet. Maar dit hoeft echt niet alleen maar te hoeven bij een vlog. MoJo staat voor mobiele journalistiek en geeft ons een stukje meer informatie. Een camera aanschaffen voor rond de 500 euro is geen must meer want MoJo staat bekend om het filmen met je smartphone. Bedrijven zoals een BBC zetten deze middelen ook al in om meer informatie te bieden. Montage van z’n filmpje vindt vaak plaats op de smartphone zelf, waardoor je direct je productie op het gewenste platform kunt plaatsen.
Vlogtips:
- Zet je telefoon op vliegtuigstand tijdens het filmen, zodat je niet gestoord kan worden van meldingen die op het scherm verschijnen
- Gebruik een houder
- Houd je lens schoon
- Hou je telefoon horizontaal! Dat voorkomt twee zwarte balken
- Houd het shot stabiel. Oftewel probeer je telefoon niet teveel te bewegen.
- Maak gebruik van zoveel mogelijk shots dit zorgt voor een afwisselend filmpje.
- Maak gebruik van goed licht
- Hou je microfoon vrij. Zodat je niet geruis hoort
- Maak gebruik van voice overs en geluidseffecten
- check je materiaal als je het net hebt gedraaid
Maak gebruik van zoveel mogelijk shots dat is een van de tips. Je hebt ontelbare shots en daarom is het voor beginners wellicht wat lastig om er een uit te kiezen. De close-up shot is een van de bekendste je filmpje in een kader waarbij je alleen het gezicht van de persoon ziet. Dit kan je bij bijvoorbeeld een interview gebruiken. Bij een totaalshot zie je heel het lichaam van voet tot hoofd in het shot en het is een wat overzichtelijk shot. Je hebt ook een medium shot waarbij de romp tot aan het hoofd in beeld is. Dit zijn allemaal verschillende manieren om een persoon in beeld te brengen. Maak daarom ook zeker gebruik van deze verschillende manieren dat zorgt voor een afwisselende video.
Podcast
De laatste jaren is de podcast in flinke opmars in Nederland steeds meer creators wagen zich aan het maken van een geluidsopname. Door middel van podcastapparatuur kan je een podcast produceren. Bekende in Nederland zijn toch wel Broers, Geuze en Gorgels en de mediameiden. Maar dit is een fractie van het aanbod wat we allemaal hebben. Maar hoe maak je nou een goede podcast?
Podcast tips:
- Heb in een rijtje wat je allemaal in je podcast wil laten voor komen.
- Maak een script
- Houd de podcast kort en makkelijk afspeelbaar
- De beste podcast maak je in het moment
- Maak gebruik van geluidseffecten en jingles
- Zorg voor een afwisselende podcast. Dus bijvoorbeeld een interview, quiz of het geven van tips bijvoorbeeld
Het maken van een script is zeker geen must en je hoeft dan ook echt niet woord tot woord uit te schrijven. Maar als je voor jezelf duidelijk hebt hoe de volgorde van je podcast eruit gaat zien is het handig om dit altijd te noteren. Zodat het gesprek lekker vloeiend blijft lopen. Maak ook zeker gebruik van geluidseffecten en van een jingle dit is zorgt dat het lekker weg luistert en dat het ook voor afwisseling zorgt.