Wat is ASMR en vind jij er rust in?

Tikkende geluiden, fluisteringen en meer: het hoort allemaal bij ASMR.

Je hebt er misschien eerder van gehoord of het voorbij zien komen, maar wat houdt het nou eigenlijk in? In dit artikel gaan we daar dieper op in. Bereid jezelf alvast voor om in de rustgevende wereld van ASMR te stappen. Misschien is het wel iets voor jou. Of juist niet.

Wetenschappelijke basis

Om te beginnen betekent ASMR voluit: “autonomous sensory meridian response”. Oftewel, allemaal ingewikkelde woorden. Het is echter een term die wordt gebruikt om een tintelend, statisch of kippenvelgevoel te beschrijven als reactie op een specifieke triggerende audio- of visuele stimuli.

Zo vinden sommige mensen het fijn om naar het getik van regen te luisteren of naar het geluid van een potlood op papier. ASMR omvat een breed scala aan geluiden, ook wel triggers genoemd. Daarom zijn er veel verschillende filmpjes op sociale media te vinden die deze ‘triggers’ gebruiken.

Het meest gebruikte platform voor ASMR is YouTube, maar tegenwoordig vind je de filmpjes overal. Sinds de opkomst van TikTok plaatsen ASMRtists (makers van ASMR-filmpjes) hun content ook daar, vaak in de vorm van live video’s.

Verschillende soorten ASMR-video’s

Zoals eerder genoemd zijn er veel verschillende triggers. Maar welke zijn dit nu precies? Hier zijn de meest voorkomende soorten triggers die mensen prettig vinden om naar te luisteren of kijken:

Tikkende geluiden – één van de populairste triggers
Schrijven/tekenen – een trigger die visueel aantrekt en fijn is om naar te luisteren
Watergeluiden – voor velen rustgevend, met vele variaties
Fluisteringen – de meest populaire en herkenbare ASMR-trigger
Klikgeluiden – scherpe, ritmische geluiden, waarvan toetsenborden vaak de favoriet zijn
Rollenspellen – een populair genre binnen ASMR, wat een interactieve en persoonlijke ervaring biedt
Eetgeluiden – ook wel bekend als ‘mukbang’, zijn ontspannend voor sommigen, maar niet voor iedereen even smakelijk
Kraakgeluiden – van knisperend plastic tot brekend papier, zijn voor velen een ontspannende trigger

Voordelen

Een tintelend, statisch of kippenvelgevoel: dat is hoe ASMR wordt omschreven. Maar wat doet het nu precies met mensen? Waarom kijken ze ernaar?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen naar ASMR-video’s kijken. Zo helpt ASMR sommigen om in slaap te vallen of biedt het rust tijdens stressvolle momenten. Ook vinden veel mensen het fijn om naar ASMR te luisteren terwijl ze studeren.

Lydia (19) voegt eraan toe: “Ik kijk graag naar ASMR video’s en vooral voor het slapen gaan. Ik word er gewoon zo ontspannen van, soms zo ontspannen dat ik ’s ochtends wakker word met mijn mobiel in de hand en een lege batterij. Waar ik vooral rustig van word is als ze met een brush langs de microfoon glijden, maar over het algemeen zijn er een hoop triggers die ik fijn vind.”

Daarnaast heeft ASMR niet alleen voordelen voor de kijkers, maar ook voor de ASMRtists zelf. Zo ervaren zij minder haatberichten dan andere YouTubers of contentmakers. Bovendien hoeven ASMRtists zichzelf niet volledig te laten zien, omdat de focus ligt op de triggers die zij produceren. Anonieme bekendheid is daarom zeker mogelijk in dit rustgevende wereldje.

En stel je eens voor dat je complimenten krijgt omdat je je kijkers slaperig hebt gemaakt? Dat is een compliment dat je niet vaak hoort.

Kortom, ASMR biedt voordelen voor zowel de fans als de makers.

Waarom sommige mensen geen ASMR ervaren

Hoewel ASMR voor sommige mensen veel voordelen biedt, is niet iedereen er gevoelig voor. Sommigen ervaren het tintelende gevoel zelfs helemaal niet. Een vrouw van 48 zegt bijvoorbeeld: “Mijn dochters kunnen er uren naar kijken, maar ik word er helemaal naar van. Natuurgeluiden vind ik wel fijn, maar dat getik? Daar krijg ik kippenvel van, alleen niet op de juiste manier.”

Waarom de één ASMR ervaart en de ander niet, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wél blijkt, is dat mensen die gevoelig zijn voor ASMR vaak al van kleins af aan ontspannen raken van bepaalde geluiden. Vaak weten ze op dat moment nog niet dat er meer mensen zijn met deze ervaring en dat het ASMR heet.

Dat niet iedereen ASMR ervaart, is geen ramp. We krijgen tenslotte allemaal kippenvel, maar dan op verschillende manieren.

Tips voor het kijken naar ASMR-video’s

Ervaar je geen ASMR, maar wil je het toch een kans geven? Isabel Meijering, een bekende Nederlandse ASMRtist, heeft hiervoor een gouden tip. In een artikel van NOS vertelt ze: “Als je echt ASMR een kans wil geven, moet je de lampen dimmen en in je eentje met oortjes in of een koptelefoon op een comfortabele plek gaan zitten. Dan heb je de grootste kans dat je ontspannen wordt of misschien zelfs de tintelingen ervaart.”

Hier is nog een lijstje, zodat je volledig bent voorbereid:

  • Gebruik een goede koptelefoon of oortjes.
  • Kies een rustige omgeving.
  • Ontdek jouw favoriete triggers.
  • Begin met korte video’s.
  • Kijk een video terwijl je in bed ligt.
  • Kies de juiste tijd en stemming.
  • Kies een ASMRtist die je fijn vindt.
  • Let op het volume.
  • Vermijd afleidingen.
  • Wees geduldig.

Of je nu een fan wordt van ASMR of niet, één ding is zeker: het blijft een uniek fenomeen dat voor veel mensen ontspanning brengt. Dus wat denk je ervan? Wil jij ASMR een kans geven, of ben je stiekem al een fan?