Van de week is er een artikel online gekomen van carnaval op de elfde van de elfde. Sint-Maarten is een viering dat ook plaatsvindt op 11 november. Terwijl het zuiden van Nederland dan het begin van carnaval markeert, wordt in het noorden Sint-Maarten gevierd. Maar wat houdt dit feest eigenlijk in?
De oorsprong van Sint-Maarten gaat terug naar een persoon uit 316, genaamd Martinus van Tours. Hoewel hij in Hongarije werd geboren, waren zijn ouders Romeins en trok hij op jonge leeftijd naar Galliƫ. Op een dag, nabij de Franse stad Amiens, ontmoette hij een naakte bedelaar. Hij deelde de helft van zijn rode soldatenmantel met de bedelaar, zonder te weten dat hij dit gebaar eigenlijk met Jezus had gedeeld.
Na zijn bekering tot het christendom stichtte Martinus zijn eerste klooster in Frankrijk. In 371 werd hij benoemd tot bisschop van Tours. Naast zijn vrijgevigheid naar de armen stond hij ook bekend om zijn wonderen, zo kon hij zieken genezen en kon Martinus doden opwekken. Op 8 november 397 overleed Martinus.
De viering op 11 november herdenkt de dood van Sint-Maarten. Het gebruik van lampionnen en het zingen van liedjes is later toegevoegd aan het feest.
Het katholieke geloof heeft meerdere feesten ingesteld om aandacht te vragen voor de armen, vooral omdat het in de winter moeilijk was om aan eten te komen. Er werden ‘bedelfeesten’ gehouden waarbij de armen voedsel ontvingen van de rijken. In het begin van de 20e eeuw begonnen meer mensen dit feest te vieren, waarbij kinderen langs de deuren gingen en snoepjes ontvingen. Zo heeft het feest zich ontwikkeld tot wat we nu kennen.