Heb jij dit jaar ook het carnavalsseizoen afgetrapt tijdens elfde van de elfde? Het feest werd onder andere gevierd in Den Bosch, Tilburg en Breda.
Elfde van de elfde de opening van het carnavalsseizoen. Het getal elf was vroeger het getal van de narren en dwazen en dit werd ook wel het ‘gekkengetal’ genoemd, omdat het tussen tien (het getal van perfectie) en twaalf (het heiligengetal) in zit. Het woord gekkengetal bestaat toevallig ook uit precies elf letters. Op de elfde van de elfde wordt het motto van het jaar bekend gemaakt en wordt Prins Carnaval officieel benoemd. De Raad van Elf komt ook voor het eerst bij elkaar op de elfde van de elfde om 11.11 uur.
Carnaval is oorspronkelijk een Rooms-Katholiek volksfeest, omdat dan het begin van vasten wordt gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, dat op de Aswoensdag begint. Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’ worden in de dagen voor de Aswoensdag een feest gevierd, genaamd carnaval.
Met carnaval staat alles op zijn kop: ‘’verkleden, drinken, gek doen en veel eten.’’ Als je verkleed gaat word je niet herkent, hierdoor vervagen de verschillen tussen rijk en arm en is iedereen gelijk.
Carnaval vieren we alleen in het zuiden van het land. Dit komt omdat het zuiden van Nederland nog overwegend katholiek is of een katholieke achtergrond heeft. ‘s-Hertogenbosch draagt de kleuren: ‘’rood, wit en geel” en Tilburg draagt de kleuren: ”groen en oranje.”
Op elfde van elfde wordt dus het carnavalsseizoen afgetrapt in het zuiden van het land en dit is één groot feest met: ‘’verkleden, drinken, veel eten en gek doen.’’