De culinaire kant van Italië

Italië staat wereldwijd bekent om zijn rijke geschiedenis, met prachtige steden zoals, Rome, Milaan en Venetië. Naast de prachtige historie van het land, kent Italië volgens vele mensen, ook een van s ’werelds beste keukens. Wat maakt de Italiaanse keuken nou zo speciaal? Waarom worden pizza’s en pasta’s over de gehele wereld gegeten?

Traditionele volgorde

Ontbijt
Italiaanse ontbijten vrijwel hetzelfde, hoe wij het hier in Nederland kennen als brood met uitgebreide keuzes en combinatie. Is dat in Italië wel anders. Het ontbijt is altijd zoet. Hartige, zware gerechten zoals eieren zijn niet gebruikelijk daar. Een klassiek ontbijt is een ‘’cornetto’’, een gevuld croissantje met pistache, chocola of ander soort crème. Koffie speelt vrijwel altijd een hoofdrol tijdens het ontbijt.

Lunch
In Italië is de lunch vaak erg uitgebreid. Deze lunch kan bestaan uit: Antipasto, een klein voorgerechtje zoals bruschetta of gemarineerde olijven. Primo piatto, de eerste gang, vaak koolhydraatrijke maaltijden, zoals pasta of risotto. Secondo piatto, het hoofdgerecht, vaak iets van vlees of vis. Contorno, een bijgerecht, dat is iets met groente. Dit wordt niet geserveerd met het hoofdgerecht, al zou je dat wek denken. Dolce, het dessert, vaak de traditionele tiramisu of een ander Italiaans dessert. En ze sluiten het eigenlijk altijd af met een espresso. Het is vrij normaal om tijdens de lunch ook een wijntje te pakken. Wanneer jij op vakantie bent in Italië, pak je vast een pizza als lunch. Dit is voor de traditionele Italiaan geen doen.

Diner
Het diner in Italië begint een stuk later dan in Nederland. Ze beginnen namelijk met eten tussen 20:00 en 21:00. De volgorde van het eten gaat hetzelfde als bij de lunch. Het is ook erg gebruikelijk om seizoen producten te gebruiken. In de winter worden er bijvoorbeeld vaak stoofpotten geserveerd. Ook wordt er in de winter ook veel truffel gegeten in verschillende pasta’s. Wijn speelt ook een erg grote rol in het diner. Rode wijn wordt geserveerd met (rood) vlees en witte wijn juist weer met vis. Het is ook gebruikelijk om een aperitief na het eten te nuttigen, zoals een limoncello. Het diner is in Italië niet alleen voor het eten, de gezelligheid staat ook centraal.

Koffie

Wanneer je in Nederlands ‘’een koffie’’ besteld, krijg je een standaard zwarte koffie. Wanneer je dit in Italië doet, krijg je vrijwel altijd een espresso. In Italië is dit de standaardvorm van koffie. Cappuccino is in Italië een drankje voor de ochtend. Dit is zo, omdat de melk in de cappuccino als te zwaar wordt gezien na het eten. Na de lunch of het diner, drinken veel Italiaanse vrijwel altijd een espresso. Suiker in de koffie wordt vrijwel nooit gedaan.

Etiquette

Er zijn in de Italiaanse keuken meerdere etiquette. Zo is het bijvoorbeeld geen doen wanneer je een pasta met vis maakt, om daar parmezaanse kaas bij te doen. Italianen vinden het ook apart wanneer je aanpassingen bij het eten wat je besteld doet. In Nederland zeggen we dan ‘’eten wat de pot schaft’’, de Italianen nemen dit dus erg serieus. In vrijwel elk restaurant in Italië krijg je brood geserveerd, dit is niet bedoeld als voorgerecht. Het is meer bedoeld om te ‘’begeleiden’’, een voorbeeld is bijvoorbeeld de overgebleven saus van je pasta op te vegen. Nog een laatste voorbeeld is dat ze niet doen aan extra sauzen op tafel, je zou nooit een fles ketchup of barbecuesaus op tafel zien staan.