De laatste jaren worden er steeds meer wedstrijden op de agenda gezet. Zo breidde de UEFA dit jaar al de Champions League uit en komt er komende zomer weer eens een nieuw toernooi bij van de FIFA. Dit zorgt voor meer entertainment voor de fans en meer geld voor bedrijven zoals de UEFA en FIFA. Er is echter ook kritiek van de spelers, coaches en zelfs fans. Er is namelijk niet alleen een groei aan wedstrijden, maar ook een stijgend aantal blessures. Het fysieke gedeelte is dan ook hetgeen waar men zich zorgen om maakt en waarom ze kritiek hebben…
Kritiek vanuit alle kanten
De kritiek neem toe van spelers die klagen over te veel wedstrijden. Omdat ze hierdoor sneller geblesseerd zouden raken. Zo blijkt dat vanaf 50 wedstrijden het risico op blessures groot is. Niet alleen spelers klagen echter over de drukke agenda, ook fans laten van zich horen op social media. Wel zouden spelers daar dan geld voor moeten inleveren. Trainer Ancelotti (Real Madrid) denkt dat voetballers dit wel er voor over zouden hebben. ”Als dat leidt tot lagere salarissen, is het de bedoeling dat spelers minder wedstrijden spelen, dus ik denk niet dat de spelers problemen zullen hebben om hun loon te verlagen als ze minder spelen”, zo luidt de Italiaan.
De macht van grootheden zoals de UEFA
Het is inmiddels wel duidelijk dat veel mensen het wedstrijd aantal te veel vinden. Dit is natuurlijk makkelijk op te lossen, door simpelweg wedstrijden of toernooien te schrappen/korter te maken. Alleen degene die daarover gaan zijn rijke bedrijven zoals de FIFA en de UEFA, zij zijn verantwoordelijk voor de toename van wedstrijden. Zo heeft de FIFA de nieuwe aanstaande World Cup voor clubs in zomer 2025 met maar liefst 32 teams geïntroduceerd en is UEFA in haar plaats verantwoordelijk voor de stijging van wedstrijden in haar competities, door het nieuwe format. De voornaamste reden dat deze organisaties de agenda voller en voller maken is het geld. Hoe meer wedstrijden, hoe meer geld en dat is natuurlijk lekker voor een bedrijf. Maar hoe krijg je deze bedrijven zo ver om dit te stoppen en zelfs het tegenovergestelde te doen, namelijk de kalender leger maken?
Er moet iets worden verzonnen waardoor ze niet anders kunnen. Daarbij kun je denken aan een boycot van ”overbodige toernooien” door clubs, want alleen jezelf uitspreken over de kwestie dwingt deze organisaties niet echt tot verandering. Als alle clubs een bepaald toernooi gaan boycotten zal het nog meer een thema worden en zal er wellicht verandering komen. Tegelijkertijd kunnen we in Nederland ook al wat doen door te kijken hoe we binnenlandse wedstrijden kunnen verminderen, zodat de buitenlandse wedstrijden in combinatie behapbaarder worden. Daar had Arno Vermeulen (NOS) al wat oplossingen voor, door onder meer de Play-Offs te schrappen. Het is een ingewikkelde kwestie waar veel haken en ogen aan zitten, met als middelpunt geld. Hoe dit zich verder gaat ontwikkelen en of er verandering in zicht is, zal de toekomst uitweiden.