Voor sommige is reality-tv niet meer weg te denken. Terwijl andere het, het liefste vandaag nog zien verdwijnen. Ondanks deze meningsverschillen is het er en moeten we er maar mee leven. Maar hoe is reality-tv ontstaan en waarom heeft het op sommige mensen zoveel invloed?
Verleden
Programma’s als Big brother en Survivor waren de eerste reality programma’s. Deze werden binnen no-time populair en werden een echte sensatie over de hele wereld. Deze programma’s waren het begin van nog veel meer reality-tv.
Impact
Wat opvallend is aan deze reality-tv zijn de bedragen die erin omgaan. Sterren als Kim Kardashian en Paris Hilton hebben ontzettend veel geld verdiend en een groot vermogen opgebouwd door de komst van hun reality programma’s. Reality-tv heeft voor veel dingen gezorgd. Zo is bewezen dat je niet een topsporter of zangeres hoeft te zijn om beroemd te worden. Het menselijke aspect binnen de reality zorgt er vooral voor dat het zo geliefd is. In bepaalde situaties zijn mensen nou eenmaal boos, verdrietig of jaloers. Mensen kunnen zichzelf vinden in reality-tv en kunnen zich vergelijken met hoe zij in bepaalde situaties zullen reageren.
Maatschappij
Er zijn bepaalde reality- series die maatschappelijke onderwerpen aanhalen. Zo heb je bijvoorbeeld: RuPaul’s Drag Race, Born This Way, The Biggest Loser en 16 and Pregnant. Deze programma’s halen allemaal op een andere manier maatschappelijke onderwerpen aan. Zo informeert de een over de lhbtqi+ community en de ander over mensen met downsyndroom.
Toekomst
Er zit een grote toekomst in de reality-tv. De samenleving veranderd natuurlijk continu qua normen en waarden. Voorheen waren mensen een stuk traditioneler en hadden ze andere geloofsovertuigingen als tegenwoordig. De reality-tv veranderd constant mee met alle normen en waarden. Hierdoor hopen ze om een groter publiek aan te trekken.