Dit zijn 10 leuke kerstmarkten om naar toe te gaan:

De kerst begint langzamerhand weer in zicht te komen. Het is misschien wel de leukste tijd van het jaar, vanwege het samenkomen van familie en vrienden. Daarnaast zijn er rond de Kerst veel verschillende festiviteiten die georganiseerd worden. Zo zijn er jaarlijks veel kerstmarkten die bezocht kunnen worden. Dit kan in Nederland, maar ook vlak over grens in Duitsland of België. Welke kerstmarkten zijn nou echt leuk om te bezoeken? Ik zet er een aantal voor u op een rijtje. Het gaat hierbij over kerstmarkten in Nederland, België en Duitsland.

Maastricht

We trappen het lijstje af met de prachtige stad Maastricht. De Limburgse hoofdstad is zeker aan te raden. De Vrijthof is hét plein waar alle kraampjes staan. Dit is erg leuk om te bezoeken. Er zijn etenskraampjes te bevinden en er zijn ook producten die u er kunt kopen, zoals souvenirs. Daarnaast zijn er ook genoeg andere dingen die je kunt doen, zoals schaatsen of in het reuzenrat gaan. Hierbij krijg je een indrukwekkend uitzicht over het hele plein. De kerstmarkt is niet extreem groot, maar er zijn ook genoeg winkels, terrasjes en lekkere restaurants om er een leuke dag van te maken.

Valkenburg

Voor de tweede leuke stad om naar toe te gaan blijven we even in Limburg. Een aantal kilometers verder op ligt namelijk Valkenburg. De stad staat bekend om haar leuke sfeer tijdens de kerst en natuurlijk ook de unieke grotten die je kunt bezoeken. Als u de grotten wilt bezoeken dan staat hier wel een entreeprijs tegenover ( € 8,99 per persoon). Deze grotten zijn ook kerstachtig versierd en dit is indrukwekkend om te zien. De stad is alleen niet de grootste. Doordat Maastricht en Valkenburg zo dicht bij elkaar liggen kun je deze twee steden ook combineren. Als u bent uitgekeken op één van deze steden, dan kunt u twee vliegen in één klap slaan.

Den haag

De volgende stad waar je een leuke dag kunt beleven is Den haag. De gezelligheid zal u hier zeker niet tegenvallen. Tijdens deze 19-daagse kerstmarkt (van 5 t/ m 23 december) worden er genoeg activiteiten georganiseerd, waarmee u jezelf kunt vermaken. Zo zullen er kerstkoren, verhalenvertellers, kinderactiviteiten en muzikale optredens van de partij zijn. Daarnaast zijn er vele tientallen kersthuisjes, duizenden led-lichtjes en sfeervolle vuurtjes. Als kers op de taart zal er ook een dagelijks bezoek zijn van de Kerstman. Den haag zal zeker een goede optie zijn als u er met uw gezin naar toe gaat. Het is namelijk voor jong en oud!

Amsterdam

Onze prachtige hoofdstad is een uitstekende keuze om naar toe te gaan. Er zijn verschillende kerstmarkten in Amsterdam, maar de grootse bevindt zich op het Museumplein. Deze kerstmarkt staat bekend om de heerlijke combinatie van schaatsen en winkelen in een magisch winterlandschap. Door de centrale ligging van deze markt is het ook mogelijk om het te combineren met een bezoekje aan de musea. Zoals al eerder gezegd zijn dit niet de enigste kerstfestiviteiten van de stad. Er wordt namelijk ook jaarlijks een tof evenement georganiseerd bij evenementencomplex RAI Amsterdam. Het Amsterdamsewinterparadijs is voorzien van de gezelligste winteractivieiten. Zo zijn er unieke attracties, nostalgische activiteiten en u kunt er ook schaatsen. De entree bedraagt € 19,50. Het laatstgenoemde is vooral voor de doelgroep jongeren.

Brussel

Als u vlak over de grens een kerstmarkt wilt bezoeken dan is dat ook zeker een goed plan. Ook in belgie heb je leuke markten om te bezoeken. De kerstmarkt van Brussel, genaamd ‘Winterpret’ is een van de grootste en bekendste in België. Het vindt plaats in het centrum van de stad en strekt zich uit van de Grote Markt tot aan de Vismarkt. Hier kunt u genieten van een groot aantal kraampjes, een gigantisch verlicht reuzenrad, een schaatsbaan en vele eetkraampjes met Belgische lekkernijen zoals wafels en chocolade. Er zijn ook culturele activiteiten zoals kerstconcerten en straatartiesten. Wat deze markt extra bijzonder maakt, is de indrukwekkende lichtshow op de Grote Markt die het prachtige stadhuis verlicht. Brussel is perfect voor wie een combinatie zoekt van kerstmarkt, historie en cultuur.

Antwerpen

De Antwerpse kerstmarkt bevind zich op meerdere pleinen. Namelijk in het historische centrum, de Grote Markt en het Steenplein. Naast de vele kraampjes met handgemaakte producten en lekkernijen, biedt de kerstmarkt ook een grote ijspiste, een reuzenrad met uitzicht over de stad en een gezellige winterbar waar je kunt opwarmen met een glaasje glühwein of warme chocolademelk. Antwerpen biedt daarnaast ook volop winkelmogelijkheden, wat het ideaal maakt voor een kerstuitstapje. Bovendien is de stad zelf prachtig verlicht tijdens de feestdagen, wat voor een magische sfeer zorgt.

Gent

De kerstmarkt van Gent is charmant en sfeervol. De kraampjes bevinden zich rondom de Sint-Baafsplein en het Stadhuis, met een indrukwekkend verlichte kathedraal op de achtergrond. De kerstmarkt staat bekend om zijn ambachtelijke producten en de gezellige sfeer. Er zijn veel eetkraampjes waar u kunt genieten van Belgische lekkernijen. Zoals op veel markten kunt u er natuurlijk ook schaatsen op de grote ijsbaan. Gent is een stad die historie en feestelijke gezelligheid combineert. De Kerstmarkt is niet de grootste, maar in Gent is genoeg te doen.  

Münster


Münster is gelegen in Duitsland en heeft maar liefst vijf verschillende kerstmarkten verspreid over de historische binnenstad. Elke markt heeft zijn eigen unieke sfeer, van de traditionele markt bij het stadhuis tot de moderne kerstmarkt op de Aegidiimarkt. De historische gebouwen en gezellige straten maken Münster een magische plek tijdens de kerstperiode. Naast de vele kraampjes met kerstdecoraties, eten en drinken, kunt u er ook genieten van kerstmuziek en andere optredens. De stad zelf is prachtig versierd met duizenden lichtjes en dit zorgt voor een echte kerstsfeer. Münster is zeker een aanrader voor wie van traditie en Duitse kerstmarkten houdt.

Dortmund

De kerstmarkt in Dortmund staat vooral bekend om zijn enorme kerstboom. Met een hoogte van ruim 45 meter is dit de grootste kerstboom van Duitsland! De markt zelf telt meer dan 300 kraampjes met alles wat je maar kunt bedenken. Van ambachtelijke producten tot aan heerlijke lekkernijen zoals bratwurst en glühwein. Ook zijn er verschillende attracties voor kinderen, waaronder draaimolens en een schaatsbaan. Dortmund is naast een gezellige stad  ook een gezellige kerstbestemming. De gezellige sfeer en het grote aantal kraampjes maken dit één van de populairste kerstmarkten in Duitsland.

Düsseldorf

Als men aan een kerstmarkt in Duitsland denkt, dan is het natuurlijk die in Düsseldorf. De kerstmarkt van Düsseldorf is namelijk de grootste van Europa. Het strekt zich uit over meerdere locaties in de binnenstad. Elk deel van de markt heeft zijn eigen thema en sfeer. Düsseldorf biedt naast de traditionele kerstkraampjes ook moderne designerproducten, wat een unieke combinatie is. Voor de kunstliefhebbers is er zelfs een speciale designmarkt met handgemaakte cadeaus. Daarnaast is er een grote schaatsbaan en kunt u genieten van een prachtig uitzicht vanaf het reuzenrad. Düsseldorf is een stad die traditie en moderniteit op een perfecte manier samenbrengt tijdens de kerstperiode. Deze kerstmarkt moet u echt een keer bezocht hebben!

Conclusie

Iedere kerstmarkt heeft wel iets unieks te bieden. Met deze lijst hoop ik dat u een goed beeld hebt gekregen van wat de verschillende steden te bieden hebben. Of u nou kiest voor een dagje in eigen land of net over de grens, één ding is zeker: op elke kerstmarkt valt er wel iets te beleven. De warme kerstsfeer zal u overal tegenkomen. Al met al is er voor iedere kerstliefhebber een perfecte bestemming te vinden om in de juiste sfeer te komen!