Studeren is al spannend genoeg. Daarom wil je jezelf niet ook nog druk hoeven maken over alle dingen die daarbij komen kijken. Om je daarbij te helpen, hebben we een aantal belangrijke DUO-weetjes voor je op een rij gezet.
Wat is DUO?
DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gaat over alles wat met school en de financiën van studeren te maken heeft. Hier vraag je studiefinanciering aan, maar geef je ook aan dat je recht hebt op studenten-OV. DUO kan je ook helpen met tegemoetkomingen en andere financiële ondersteuning. Daarnaast kun je ook altijd je diploma’s inzien op DUO.
Studiefinanciering
Wanneer je begint met studeren kan studiefinanciering natuurlijk niet missen. Je hebt dan te maken met de basisbeurs en de aanvullende beurs. Iedere student heeft recht op een basisbeurs. Een aanvullende beurs wordt berekend op basis van het inkomen van je ouders. Verdienen je ouders niet zoveel geld? Dan heb je misschien recht op een extra bedrag met de aanvullende beurs.
Studiefinanciering bestaat in twee vormen: thuiswonend en uitwonend. Wanneer je op jezelf woont vraag je een uitwonende beurs aan. Anders ga je voor de thuiswonende beurs. Omdat DUO ervan uit gaat dat je meer moet betalen wanneer je uit huis gaat, zal je studiefinanciering bij een uitwonende beurs omhoog gaan. Het is belangrijk dat je hier eerlijk over bent, want er bestaat een mogelijkheid tot controle om te kijken of je ook écht op het adres woont wat je door hebt gegeven. Alle aanvragen en gegevens geef je door in MijnDUO.
Prestatiebeurs en terugbetalen
De studiefinanciering is een prestatiebeurs. Dit betekent dat je binnen 10 jaar een diploma moet hebben van minimaal het niveau waarvoor je studiefinanciering aan hebt gevraagd. Hoger afstuderen dan het niveau waar je studiefinanciering voor aan hebt gevraagd mag dus wel. Maar, als je afstudeert op MBO4, terwijl je ook studiefinanciering hebt gehad toen je op het HBO zat, telt dat dus niet en moet je alle studiefinanciering die je hebt ontvangen op het HBO terugbetalen. Als het wél is gelukt, hoef je jouw studiefinanciering niet terug te betalen en wordt het bedrag omgezet in een gift. Is dat niet het geval? Dan wordt het bedrag omgezet in een lening en heb je 15 of 35 jaar om je schuld terug te betalen aan DUO. Hoeveel jaar je hebt, kun je terugzien in MijnDUO onder het kopje schulden.
Verlenging prestatiebeurs
Voor een 4-jarige opleiding, heb je 4 jaar recht op de basisbeurs en daarna enkel nog 3 jaar op het reisproduct en een lening. Soms kan het gebeuren dat het je niet lukt om je opleiding binnen die 4 jaar af te ronden. Dit kan komen door bijvoorbeeld een (chronische) ziekte of persoonlijke moeilijkheden. Wanneer dit het geval is, kun je bij DUO een extra 12 maanden aan studiefinanciering aanvragen. Dit kan ook wanneer je vertraging op hebt gelopen door bijvoorbeeld ADHD of autisme. De extra 12 maanden vraag je met een aantal formulieren aan via DUO. Vraag hierbij hulp van een zorgcoach of professional van jouw school.
De stap van MBO naar HBO
Het is goed om te weten dat je studiefinanciering opnieuw begint wanneer je de overstap maakt van het MBO naar het HBO. Je krijgt dan opnieuw 4 jaar studiefinanciering, reisproduct en lening. Wanneer je de overstap maakt van HBO naar de universiteit geldt dit dan weer niet. Dan heb je alleen extra recht op studiefinanciering wanneer je een meerjarige universitaire master gaat doen.
Lesgeld
Ieder jaar betaal je lesgeld voor je opleiding. Voor het MBO is het lesgeld lager dan voor het HBO en de universiteit. Het lesgeld betaal je in één keer of in delen. Hoe je wil betalen, moet je doorgeven aan duo. Ook dit doe je vóór 1 oktober in MijnDUO.
Geen contact met ouders?
Door verschillende redenen kan het voorkomen dat je geen contact hebt met je ouders, waardoor ze jou niet financieel kunnen ondersteunen tijdens een studie. In dit geval kan het zijn dat je recht hebt op meer studiefinanciering. Je kunt dan een ouder buiten beschouwing laten stellen. Je geeft dan met een aantal formulieren en documenten aan bij DUO dat je geen contact meer hebt met één of beide van je ouders. Wanneer DUO deze aanvraag aannemelijk vind, laten ze het inkomen van de buiten beschouwing gestelde ouder niet meetellen in de berekening van je studiefinanciering. Dit kan betekenen dat het bedrag van je studiefinanciering stijgt.
Vragen?
Heb je extra vragen? Dan is DUO goed te bereiken. Je kunt ze bijvoorbeeld een vraag stellen op instagram, of met ze chatten via de website. Wanneer je liever face to face met een persoon spreekt, kun je een bezoek plegen aan een servicekantoor van DUO. Daar staan ze klaar om al je vragen te beantwoorden.