Het Hawaï van Europa, Madeira

Madeira, een eiland dat meer in de buurt ligt van Afrika dan Portugal, maar toch echt van Portugal is. Het eiland is net wat kleiner dan Amsterdam en wordt omringd door de Atlantische Oceaan. Ook heeft dit eiland een van de grootste voetballers allertijden grootgebracht, Cristiano Ronaldo. Madeira staat bekend om zijn prachtige, variërende natuur.

Van Funchal naar Monte

Funchal is de hoofdstad van Madeira en ligt in het zuiden van het eiland. In de hoofdstad verkopen lokale inwoners typische producten in de markt. Het gaat van fruit dat prachtig gesorteerd is tot vis en vlees. Het is ook de ideale plek om je souvenir te scoren. In Funchal bevindt zich ook een kabelbaan die richting Monte gaat met een prachtig uitzicht over de stad.

Monte is een plekje boven Funchal. In Monte bevindt zich een prachtige tropical garden. In die tuin is van alles te zien. Overal zijn er prachtige bloemen en planten te zien, maar ook verschillende dieren. Wanneer je bij de tuinen bent uitgekeken, kun je op een unieke manier terug naar beneden gaan. Eenmaal bij de uitgang is het een kort stukje lopen richting de toboggan, een slee wat over de weg terug naar beneden gaat. Het zijn rieten sleeën, waar je met 2 á 3 personen in kunt. Je gaat ongeveer twee kilometer terug naar beneden.

Wandelingen en hikes

Om de mooiste kant van Madeira te zien is hiken wel noodzakelijk. In totaal zijn er 30 verschillende wandelingen, de routes worden aangeduid met ‘’PR’’ en vervolgens het bijhorende getal. Volgens vele is PR1 de mooiste hike van Madeira. Deze route leidt je naar de ‘’stairway to heaven’’, hier bevind je je boven de wolken. Het is tevens ook een van de mooiste plekken om de zonsopgang te bekijken. Bij deze route moet je wel veel traplopen, het is dus best wel een pittige route.

De wandeling PR6 is mijn favoriet, deze hike lijdt je naar meerdere watervallen. De ene waterval is de hoogste waterval van Madeira en de andere zijn 25 kleine watervallen bij elkaar. Een prachtig gezicht. Weer een hele andere hike is PR8, deze hike neemt je mee door prachtige uitzichten over de zee. Dit zijn een aantal hikes uitgelicht, maar in Madeira bevinden zich vele meer.

Culinair Madeira

Portugal heeft natuurlijk van zichzelf al een heerlijke keuken, maar Madeira zelf heeft ook een aantal typische, heerlijke gerechten en drankjes. Op het eiland wordt heel veel vis gegeten, de meest gegeten vissoort is de zwarte haarstaarsvis. Dat is een witvis wat geserveerd wordt met banaan en/of passievrucht. De witvis wordt gefrituurd en ze leggen er een gehalveerde banaan op, het klinkt gek, maar het is heerlijk. Bolo do caco, een traditioneel brood. Het wordt geserveerd met knoflook en olie en het is het meest gegeten voorgerecht van Madeira. Bijna elk restaurant serveert het. Naast vis wordt er ook vlees gegeten, iets typisch in Madeira is de espeteda da Madeira. Een vleesspies met diverse soorten vlees.

Naast goed eten heeft Madeira ook een aantal lekkere drankjes. Brisa is een frisdrank die er veel wordt gedronken, het heeft iets weg van Fanta, maar heeft ook zijn eigen smaak. Mocht je meer van de alcoholische drankjes zijn is poncha een aanrader. Poncha is een drankje wat gemaakt wordt met passievrucht, limoen of sinaasappel. Madeira heeft ook zijn eigen wijnen. Die wijnen gaan van zoet tot droog, en worden geserveerd in een kleiner glas dan normaal. Het unieke ervan is dat deze wijn juist op zolder wordt bewaard, in tegenstelling tot vele andere wijnen.

Natuurzwemmen

Madeira kent ook vele stranden, veruit het mooiste strand van het eiland is Seixal beach. Een zwart zand strand met een prachtige omgeving. De golven bij dit strand waren ook nog eens hoog. Madeira heeft ook nog een ‘’surf’’strand, een strand waar de golven op een goed niveau zijn om te surfen. Bij dit strand kun je ook aansluiten bij verschillende surflessen. Veel stranden zijn vaak wel met kiezels, en dus niet heel fijn om te liggen.

Madeira staat ook bekend om zijn natuurzwembaden. Dat zijn zwembaden die aangesloten zitten aan de zee en dus ook met zeewater gevuld zijn. In totaal zijn er vier ‘’natural pools’’ te bezoeken.

Bezienswaardigheden

Buiten de bergen, stranden en zwembaden, zijn er nog vele meer dingen te zien in Madeira. Het variërende eiland heeft ook nog verschillende musea, zo is een van de grootste voetballers allertijden hier geboren, Christiano Ronaldo. Hij heeft hier ook een museum waar hij ook al zijn prijzen stalt. Er zijn ook nog musea te vinden over walvissen die er leven en de wijnen die ze hier maken.

Madeira heeft ook vele watervallen, een van die watervallen stroomt op de weg. Het wordt ook vaak gebruikt als een natuurlijke wasstraat, want je kan er gemakkelijk met je auto onderdoor. In Madeira is ook een bos met laurierbomen, dit bos bevindt zich op 1200 meter hoogte en het is daar bijna altijd mistig. Dat zorgt voor een erg mooie sfeer. Het variërende eiland heeft van alles te bieden.