Als de 13-jarige Yara Gambirasio in 2010 op mysterieuze wijze verdwijnt en later dood wordt aangetroffen, zorgt dit voor een van de meest spraakmakende moordzaken in Italië. De bouwvakker, Massimo Bossetti die later in 2014 gearresteerd werd, zit nu voor levenslang in de gevangenis. Maar is dit wel de juiste oplossing voor deze zaak? Er is namelijk veel twijfel over de schuld van Bossetti. Maar wat ging er mis? Waarom zit Massimo Bossetti misschien onschuldig vast zit.
De vermissing en moord op Yara Gambirasio
Op 26 november 2010 bezoekt Yara de gymzaal in haar woonplaats Brembate di Sopra. Ze kwam hier enorm vaak, omdat ze zelf aan ritmisch gymnastiek deed. Deze beruchte avond kwam ze even langs om de muziek af te geven en daarna zou ze weer naar huis gaan. Als Yara haar telefoon later die avond dan niet meer opneemt, besluit haar moeder een kijkje te gaan nemen bij de gymzaal. Daar blijkt dat niemand er meer is, zelfs Yara niet. Ze is verdwenen en wordt als vermist opgegeven bij de politie.
Zij starten een zoekactie en kammen de hele buurt uit. De familie van Yara wordt alsmaar lastig gevallen door de pers en door nieuwsgierige mensen. Een getuige meldt dat hij Yara met twee buitenlandse mannen heeft zien lopen op de avond van haar verdwijning. Later trekt hij dit toch in met als reden dat hij graag in de schijnwerpers wilde staan.
De politie van Italië krijgt veel van dit soort meldingen binnen en trekt alles na. Uiteindelijk worden er drie Zwitserse speurhonden ingezet om de omgeving te onderzoeken. Zij beginnen alle drie bij de gymzaal en gaan weg via de parkeerplaatsen. Na twee kilometer stoppen de honden bij een bouwplaats van een winkelcentrum. Alle drie de speurhonden slaan aan bij een technische kabelopslag ruimte. Deze bouwplaats werd gelijk van top tot teen onderzocht op mogelijke sporen. Tevergeefs wordt er geen enkele aanwijzing naar Yara gevonden.
Wel wordt er na enige tijd een lichaam van een meisje gevonden bij de rivier. Dit blijkt niet Yara te zijn, maar de Indische Sarbijt Kaur. Zij had een diepe hoofdwond en twee sneden op haar armen. Deze zaak werd afgedaan als een zelfmoord, omdat ze Indiaans was en dus werd gezien als tweederangsburger.
Drie maanden later op 26 februari 2011 wordt het lichaam de Yara Gambirasio gevonden in een veld tien kilometer van haar woonplaats vandaan. Tijdens de autopsie komen ze erachter dat Yara in het veld is gestorven. Het ondergoed was doorgesneden en op haar huid zaten sporen die van een bouwplaats afkomen. Op haar lichaam zaten enkele steekwonden, zoals op haar armen ook had ze een diepe hoofdwond. Dit was niet de doodsoorzaak. Yara is gestorven, omdat ze voor lange tijd in de kou was achtergelaten. De zaak van Gambirasio kwam enorm veel overeen met die van de Indische Sarbijt Kaur. De politie had die zaak afgedaan als zelfmoord en was niet bereid die verder te onderzoeken. Er kwam eindelijk een keerpunt, er was cruciaal DNA van een onbekende man aangetroffen op de kleding en ondergoed van Yara.
Het DNA-bewijs en de arrestatie van Massimo Bossetti
Er werd een grootschalig DNA onderzoek op gang gezet en alles werd vergeleken. Er kwam een sterke match met het DNA van Damiano Guerioni, maar het bleek dat hij in het buitenland zat ten tijde van de moord. Omdat er zo’n sterke overeenkomst was, werd er gezegd dat de dader familie moest zijn van Damiano. Iedereen werd getest, maar ze vonden niets. Na een enorm schandaal moest het wel zo zijn dat de opa van Damiano vreemd was gegaan met een andere vrouw. Die vrouw, Ester Bossetti, werd dus zwanger van hem meerdere keren en daardoor ontstonden Massimo Bossetti en zijn broer en zus. Zijn moeder Esther heeft dit altijd ontkend. Het DNA van Esther Bossetti werd ook getest, maar in eerst instantie had zij geen match met het DNA dat was gevonden op Yara. Het onderzoek wees uit dat zij ook niet de moeder van de dader was.
Toen de officier van justitie, Letizia Ruggeri, aandrong om het opnieuw te laten testen, kwamen ze erachter dat er een fout was gemaakt. De onderzoekers hadden de vergelijking niet gedaan met het DNA van de dader, maar met dat van Yara zelf. Zo kwamen ze er ook achter dat er wel 1800 DNA testen waren vergleken met het DNA van Yara Gambirasio en niet met dat van de dader. Een enorme fout dus. Met de nieuwe test bleek inderdaad dat Esther de moeder van de dader was. Het moest wel Massimo Bossetti zijn. In 2014 werd hij dan ook meteen gearresteerd, dit was drie jaar na de moord.
Het bewijs dat de officier had: | Het bewijs van Massimo Bossetti zijn advocaten: |
Het DNA bewijs dat gevonden was. | Zijn DNA is verkregen door een zogenaamde alcoholtest langs de weg. Zo werd hij misleid tot het geven van zijn DNA. Het mitochondriale DNA stukje ontbreekt in het DNA profiel van Massimo. Je hoort namelijk nucleaire en mitochondriale stukjes te vinden, maar hier was dat niet het geval. Experts zeggen dat als het mitochondriale deel niet matcht of ontbreekt, dat het dan van een ander iemand moet komen. |
Massimo Bossetti reed die avond 16 keer langs de gymzaal met zijn busje. | Massimo reed één keer langs om naar huis te gaan, maar de politie heeft dit beeld 16 keer achter elkaar gezet ten behoeve van journalisten. Want dan lijkt het alsof hij een roofdier was en dat zou beter zijn voor de aanklacht op Bossetti. Zo creëerde ze een monster voor de pers. |
Zendmasten lieten zien dat hij in het gebied was. | De zendmast reikt ook tot Bossetti zijn huis. Hij kan dus ook gewoon thuis zijn geweest. |
Hij probeerde te vluchten tijdens zijn arrestatie. | Hij kwam rustig de stijger af, er was geen sprake van een vluchtactie. |
Bossetti heeft geen motief. |
Het gedoe rondom DNA
De advocaten van Massimo wilde enorm graag het DNA opnieuw laten testen met de nieuwste technieken, maar dit werd keer op keer afgewezen door officier van justitie Letizia Ruggeri. Volgens haar was er geen DNA meer over om opnieuw te laten testen. Later bleek toch dat er nog veel materiaal was om te her testen. Tijdens de eerste DNA tests zijn er meerdere kits gebruikt die verlopen waren. Deze mochten dus niet meer gebruikt worden, maar dit is toch gedaan.
In 2019 kregen de advocaten dan eindelijk het materiaal om opnieuw te laten testen. Dit werd naar laboratorium gestuurd, maar er stonden daar helemaal geen koelingen voor de buisjes. Dus eenmaal daar aangekomen, was al het materiaal niet meer te gebruiken voor een her test.
Letizia Ruggeri beweerde dat het laboratorium wel geschikt was en goede koelingen had. Ze had hierover dus gelogen en het onderzoek dwars gezeten. Er kwam een onderzoek naar haar en negen jaar na de moord kreeg zij hiervoor een straf.
Opvallend
Tijdens de rechtszaak werden de vriendinnen van Yara van de gymzaal gehoord. Zij konden zich allen niets meer herinneren van die avond. Volgens de advocaten leken ze een soort script te volgen.
Op de binnen mouw van de jas van Yara zat een bloedvlek met daaronder het DNA van Silvia Brena. Zij was één van haar trainers en verklaarde dat ze Yara tegenkwam bij het weg gaan. Volgens haar was het een korte begroeting zonder aanraking. Net na de verdwijning van Yara beweerde Silvia dat ze haar die dag niet gezien had. Nu met de rechtszaak paste ze dat aan. Ook stuurde ze haar broer een sms, waarop hij antwoordde, maar later verwijderden ze het allebei. De vader van Silvia verklaarde dat zij enorm huilend thuis kwam die avond, maar zij herinnerd zich niets meer.
De conciërge heeft samen met de trainster gezocht naar Yara op de avond van de verdwijning. Hij loog over waar hij was die avond. Ook zei hij de politie dat ze niet bij een bepaalde plek hoefde te zoeken in gymzaal, want had hij en de trainster hadden dit al gedaan. Dit zijn nogal opvallende gebeurtenissen, waar niets mee is gedaan.
En nu?
Massimo Bosetti kreeg in 2016 zijn straf te horen. Ondanks alle pogingen en bewijsstukken van zijn advocaten zit hij nu levenslang vast in de gevangenis. Misschien heeft hij het wel echt gedaan, misschien ook niet. Hoe dan ook verdiende hij wel een eerlijk proces, want dat heeft hij niet gekregen. Al het gedoe rondom het DNA en dat hij als monster werd geportretteerd door de media hielp ook niet mee. Onlangs is op Netflix de nieuwe serie Il caso Yara verschenen. Hierin wordt het hele verhaal goed uitgelegd, dus zeker het kijken waard. Maar nu is de vraag, zit Massimo Bossetti terecht levenslang vast?