Een paar maanden terug was er een actie van vrouwelijke speelsters in Nederland, de boodschap: meer geld, zodat er geen tweede baan naast het voetbal vereist is. De speelsters willen zich optimaal kunnen focussen op de sport, maar dit geld moet wel ergens vandaan komen. Wat is er mogelijk en hoe ziet de toekomst eruit van het vrouwenvoetbal?
Meer geld, maar waar vandaan?
Dat er verschillen zijn tussen het geld bij de mannen en de vrouwen binnen het voetbal is duidelijk, en dat de voetbalsters meer geld willen valt te begrijpen. Maar dit geld moet wel ergens vandaan komen. Hiervoor kijken we naar de inkomsten van clubs. De fans: Één van de grootste inkomstbronnen van het voetbal komt van de fans. De fans kopen een kaartje, de fans drinken wat, doen een stadiontour, kopen een shirtje van hun lievelingsspeler. Dit zijn allemaal vormen van inkomsten die op dit moment nog steeds laag liggen vergeleken met het mannenvoetbal. Veel mensen vinden dat vrouwen niet kunnen voetballen, zo blijkt vaak uit social media reacties op posts over vrouwenvoetbal. Uit reacties zoals boeiend of het interesseert ons niet geven aan dat veel mensen het voetbal van de speelsters maar niks vinden. Deze mensen zal je niet terugzien in het stadion en bovendien helpt die haat het vrouwenvoetbal zeker niet verder. De laatste tijd worden er wel allerlei records verbroken, waaronder vaak ook toeschouwer records. Het vrouwenvoetbal is dus wel groeiende, echter het mannenvoetbal groeit ook. Gelijkheid qua inkomen lijkt dus zeker op de korte termijn onrealistisch. Maar is dat wat de speelsters willen?
Wens speelsters
De vrouwelijke voetbalsters wensen in elk geval meer te krijgen betaald. Ze willen dat dit een fulltime baan wordt, zodat zij ook alle energie en tijd kunnen stoppen in het spelletje. Om op deze manier ook het maximale uit hun carrière te kunnen halen. Als de groei zich doorzet zullen de clubs op den duur hun speelsters meer moeten gaan betalen en dus is zo’n wens niet onrealistisch. Maar waarom protesteerden ze dan zo erg? Is het geduld op bij de speelsters?
In opstand
Het geduld is zeker op. Na 17 jaar Eredivisie willen de speelsters betaald worden, want betaald voetbal=betaald worden, zo klinkt het vanuit speelsters. Geen miljoenen bedragen, maar een minimumloon, dat is wat ze vragen. Dit is zeker mogelijk en zou eigenlijk de norm moeten zijn. Toch krijgt bijna elke speelster anno 2024 een onkostenvergoeding voor haar verrichte voetbalkunsten. Dit moet anders vinden ze dus.
Toekomst
De toekomst lijkt rooskleurig. De groei van het vrouwenvoetbal is nu al merkbaar en zal dat alleen nog maar meer worden op den duur. De stijging van de kijkers (op tv en in het stadion) kan het ook interessanter maken voor sponsoren. Als meer sponsoren toehappen, zal dit uiteraard de gelden verder omhoog laten schieten. Hoe ver het vrouwenvoetbal zal groeien, zal de toekomst uitweiden, maar een minimumloon voor speelsters in de Eredivisie, moet mogelijk zijn.