Uitgelekte ‘prototypes’ van de iPhone 16 wijzen op een…

iPhone 16 MacRumors mockup

Er zijn nog ruim zes maanden te gaan voordat Apple eind 2024 zijn volgende iPhone onthult, maar een nieuw lek beweert het ontwerp van de aankomende handsets te hebben onthuld. En één verrassende verandering zal het apparaat naar verluidt terugbrengen naar de stijl die Apple voor het laatst gebruikte in 2020.

De afgelopen drie generaties (de iPhones 13, 14 en 15) waren de niet-Pro-telefoons van Apple uitgerust met een paar cameralenzen aan de achterzijde in een diagonale configuratie. Het is nooit helemaal duidelijk geweest waarom ze op deze manier zijn gerangschikt, of waarom Apple er twee keer voor heeft gekozen om het ontwerp te veranderen, door een horizontale configuratie te gebruiken op de iPhone 7 Plus en 8 Plus en een verticale configuratie van de iPhone X naar de iPhone 12. Maar wat de redenering* ook is, het lijkt erop dat we op weg zijn naar een nieuwe verandering. Onder verwijzing naar anonieme bronnen heeft de nieuwssite MacRumors een uitgebreid lek gepubliceerd van Apple’s huidige ontwerpplannen voor de iPhone 16.

En een van de onthullingen uit het lek is dat het bedrijf van plan is zijn volgende iPhone verticaal uitgelijnde cameralenzen aan de achterzijde te geven, vergelijkbaar met de iPhone 12.

MacRumors doet er alles aan om te benadrukken dat de plannen, zo ver van de lancering, nog steeds vloeibaar zijn. Deels omdat dit de site een uitweg geeft als de plannen anders uitpakken, maar ook om te verklaren waarom Apple blijkbaar meerdere variantontwerpen nastreeft. Deze worden getoond in mockup-afbeeldingen waarvan de site beweert dat ze nauw overeenkomen met prototypen die de ingenieurs van Apple hebben gemaakt. Een onopgelost dilemma is bijvoorbeeld of we de twee afzonderlijke lenzen boven elkaar moeten hebben in dezelfde stijl als de iPhone 12 (zij het nog steeds binnen een grotere cirkelvormige bult) of dat we ze moeten combineren tot één zuigtablet/pil zoals op de iPhone XS .

De verticale lenzen zijn de meest voor de hand liggende ontwerpverandering bij de iPhones van de 16e generatie, maar ze zijn niet de enige. MacRumors zegt dat Apple ook van plan is de hardwareknoppen te vernieuwen. De haptische, uniforme volumeknop, die werd ontwikkeld voor de iPhone 15 Pro maar uiteindelijk werd geannuleerd, zal nog steeds niet gebeuren op de iPhone 16. Maar we krijgen twee nieuwe capacitieve knoppen: de actieknop, die het wel heeft gehaald de 15 Pro, maar zal in 2024 voor het hele assortiment worden gestandaardiseerd, en een volledig nieuwe Capture-knop met een onbekend doel, die in slechts enkele van de prototypes voorkomt en mogelijk niet in het definitieve ontwerp zal staan. Zoals MacRumors zegt: dit zijn vroege prototypes en komen mogelijk niet overeen met het uiteindelijk verzonden product. Bekijk onze regelmatig bijgewerkte iPhone 16-superguide om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en geruchten.

afbeelding: MacRumors