Steeds meer mensen met een eetstoornis door de coronacrisis

De coronatijd is al een tijdje geleden, helaas zijn niet alle wonden genezen. De hoeveelheid mensen die een eetstoornis hebben is sinds de coronacrisis erg hoog gestegen. Hoe komt dit en hoezo is er zo weinig hulp?


Controle kwijt

Normaal sta je op en eet je ontbijt. Maar door de velen lockdowns in de coronatijd vielen vaste eetmomenten weg en zorgde dit voor veel problemen. Mensen moesten hun eigen pauzes gaan inplannen. Je kwam niet meer in een sociale situatie waarin je vrienden of collega’s iets aten zoals een boterham of gebakje. De hele dag thuis zitten en jezelf dingen wijs maken door bijvoorbeeld sociale media waar influencers hun ‘gezonden’ keuzes lieten zien en hun eindresultaat. Dit versterkte het gevoel van onzekerheid en de angst om bij te komen. “Een eetstoornis ontwikkelt zich vaak als mensen op zoek zijn naar controle. Over veel dingen om je heen heb je die controle niet, maar over je eetgedrag wel. Maar als je in zo’n geval snel gaat afvallen, neemt de eetstoornis jouw controle juist over”, vertelt kinder- en jeugdpsychiater Nico Beuk bij RTL nieuws.

‘’Je zit de hele dag thuis en je maakt jezelf dingen wijs’’

Gebrek aan zorg
De vraag om zorg was hoog tijdens de pandemie. Ziekenhuizen waren meestal vol door coronapatiënten en de wachtlijsten groeide alleen maar. Mensen met problemen zoals een eetstoornis moesten ook wachten op hulp. De concrete cijfers over hoeveel mensen een eetstoornis tijdens deze periode hadden zijn er niet, maar meerdere ziekenhuizen en experts maakten zich zorgen. Sinds corona was er een verdubbeling tot verdrievoudiging bij jongeren met een eetstoornis. Gelukkig bestaat de website Proud2Bme, een website gericht op eetstoornissen. Proud2Bme bevat video’s, verhalen, interviews. Het online platform bevat ook een live chat die online is tussen 19:00 en 21:00 waarin je met mensen ook met een eetstoornis kunt chatten of experts. De website bestaat al sinds 2009 maar werd massaal bezocht tijdens de coronacrisis.

Ook na de pandemie
Niet alleen tijdens maar ook na de coronacrisis zijn er veel meer mensen met een eetstoornis bij gekomen. Veel mensen willen hun coronakilo’s door het binnen zitten weg en dan gaan ze massaal sporten of een dieet volgen. Dit kan er voor zorgen dat mensen in de eetproblemen komen waardoor nieuwe patiënten erbij komen.

De oplossing
Een directe oplossing voor een eetstoornis is er niet. Iedere eetstoornis is anders. Maar door een behandeling is de kans op herstel wel groter. Er zijn verschillende soorten behandelingen voor een eetstoornis zoals cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie en groepstherapie worden het meest ingezet. Tijdens cognitieve gedragstherapie worden de gedachtes rondom eten, zelfbeeld en gewicht onderzocht of ze kloppen. De systeemtherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de jouw omgeving wordt betrokken zoals partners, vrienden en familie. Bij groepstherapie wordt gepraat in groepen, het voordeel hiervan is herkenning en het gevoel dat je niet alleen bent.

Als je iemand kent met een eetstoornis of eet problemen probeer met diegene te praten. Zorg ervoor dat ze zich niet alleen gaan voelen en probeer hulp te zoeken van vrienden, families of experts.