Jongeren vormen al vaak een mening over lezen. Er komen dan ook zowel voor- en nadelen bij kijken. Ik leg je graag uit waarom de jeugd op een bepaalde manier kijkt naar lezen. Maar ook waarom lezen juist belangrijk is voor jongeren, zodat hun mening hopelijk wordt beïnvloed. Dus, wat is de invloed van lezen op jongeren?
Dit vinden jongeren van lezen
Uit onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat 44% van de scholieren vindt dat lezen te veel inspanning kost. Ze vinden gamen of televisie kijken dan veel relevanter. Bij een serie hoef je je namelijk niet telkens te focussen. Bij lezen vraagt het dus ook een hoop meer concentratie. Boeken over een serie, game of influencer zijn daarom veel meer geliefd onder jongeren. Dat zijn onderwerpen die tussen scholieren populair zijn door onder andere sociale media.
School beïnvloed de mening van jongeren
Echter ook de scholen spelen een rol in de mening van jongeren. Tijdens de basisschool leren kinderen lezen, maar dit zijn meestal oppervlakkige onderwerpen. Tevens is lezen op scholen steeds vaker verplicht, waardoor het al snel negatief opgevat wordt. Maar wist je dat je door al dat lezen toch kennis hebt ontwikkeld? Jongeren die vroeger veel werden voorgelezen, hebben een beter idee bij de gedachten, gevoelens en wensen van anderen.
Voordelen aan lezen
En zo heeft lezen nog veel meer voordelen dan je misschien wel zal denken. Je verbreedt namelijk je taalgebruik en misschien ook wel je taalkennis. Want boeken zijn er in allerlei talen, dus daag jezelf eens uit om een andere taal te lezen dan alleen je moedertaal. Bovendien vermindert lezen ook nog eens stress. Dat komt doordat je gedachten en focus zich afleiden van de realiteit. Dan kan je zelfs zo in een verhaal opgaan, dat je je inlevingsvermogen ook nog eens ontplooit!
Ook nadelen aan lezen?
Nu vraag je je misschien af: zijn er dan echt helemaal geen nadelen aan lezen? Die vraag is ook totaal logisch, want er zijn daadwerkelijk nadelen aan lezen. Het kan zo zijn dat mensen de emoties heel heftig ervaren. En dan niet alleen de vrolijke emoties, maar ook de verdrietige of zelfs asociale gevoelens. Hierdoor kan dus ook iemand zijn gedrag in het echte leven veranderen.
Stimuleer anderen om te gaan lezen
Zo zijn er nog veel meer voor- en nadelen. Maar daarnaast is het ook slim om te weten hoe je als jongeren of iemand anders kan overtuigen om te gaan lezen. Younginspiration geeft aan het concept Books In Motion te hebben ontwikkeld. De achterliggende gedachten bij dit concept is dan ook om zoveel mogelijk jongeren te helpen boeken te kiezen die echt bij zichzelf passen. Er zijn tijdens het uitbreiden van dit concept ook jongeren bij betrokken, zo werd er vaak naar hun mening gevraagd.
Eigen idee om lezen aan te moedigen
Zelf kwam ik op het idee om lezen meer te gaan promoten op sociale media. Aangezien veel jongeren zich liever richten op sociale media, kan dit hun ook beïnvloeden. Eerder in dit artikel was namelijk al te lezen dat boeken over interessegebieden van jongeren aantrekkelijker waren om te kopen. Dus er zouden meer boeken moeten worden gestimuleerd door bekende influencers, ze voor te laten komen in series of dat er een game wordt gemaakt waarmee lezen gecombineerd kan worden. Door dit idee kijken we ook naar de interesses van jongeren op dit moment, maar denken we ook aan wellicht nieuwe en leerzamere interesses.
Probeer het lezen eens uit
Hopelijk ben je wat meer te weten gekomen over de invloed van lezen op jongeren. Zo zie je maar, zelfs lezen heeft zijn voor- en nadelen. Maar ik hoop ook dat de ideeën worden opgepakt om jongeren te stimuleren meer te gaan lezen. Lezen is echt niet zo saai als je waarschijnlijk denkt en probeer anders wat verschillende thema’s of talen. En kijk eens naar het sociale media account van je favoriete influencer, is dat nou een boek op zijn of haar story?