Telefoonverbod in de klas op middelbare scholen van kracht

NEDERLAND- Vanaf vandaag geldt er op alle middelbare scholen in Nederland een telefoonverbod in de klas. Gaat het onderwijs op deze manier voorruit?

Op vier juli 2023 gaf het kabinet een dringend advies aan middelbare scholen om een telefoonverbod in de klas in te voeren. Dit zou ervoor zorgen dat leerlingen minder afgeleid worden in de les en de concentratie bij leerlingen verbeterd wordt. Volgens het onderzoek over mobiele telefoons van Kennisrotonde heeft één op de drie leerlingen last van constant onlinecontact tijdens de les. Dat is best erg , want zo sluit je je directe omgeving af en ga jezelf isoleren van andere personen in je omgeving. Nu de telefoon uit de klas is het weer tijd om met je directe omgeving om te gaan. Zo word je een stukje socialer.

Hoe zit het met mbo-scholen?

Op scholen, zoals de mbo-school Koning Willem 1 College, is er nog geen telefoonverbod in de klas. Ik belde het Koning Willem 1 College op om te vragen wat zij ervan vinden. Ze snappen dat er zorgen zijn, maar op het moment kan de school er nog niets aan doen. Het is de verantwoordelijkheid van de leerlingen om de telefoon niet te gebruiken in de les. ‘Het is ook de vraag hoe we een telefoonverbod in de klas zouden kunnen toepassen ten opzichte dat het wettelijk niet mag op het mbo’.

Bron van voordelen van telefoonverbod.

https://www.kennisrotonde.nl/vraag-en-antwoord/smartphones-in-de-les-en-effect-op-leerprestaties-leerlingen