Kinderen ‘stuiterend’ door de gangen: scholen willen landelijk verbod op energiedrank

Energydrank is erg populair onder de jongeren, bijvoorbeeld even snel in de pauze een blikje RedBull halen bij de supermarkt. Maar de meeste scholen zijn hier niet blij mee. Maar liefst 100 middelbare scholen willen een landelijk verbod op energiedrank voor kinderen.

Meer dan 100 middelbare scholen pleiten gezamenlijk voor een nationaal verbod op energiedrankjes voor minderjarigen, zo blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Hiermee ondersteunen ze de oproep van kinderartsen die eerder al voorstander waren van zo’n verbod. Scholen hebben nu zelf actie ondernomen: het merendeel van de ondervraagde scholen heeft al een eigen verbod op energiedrank ingesteld.

Petra Kok, de schoolleider van PVO in Amsterdam, vertelt dat ze jongeren op haar school letterlijk door de gangen zag stuiteren. Hoewel er al langer een verbod op energiedrankjes op haar school bestond, is dit pas echt streng gehandhaafd sinds zij vorig jaar schoolleider werd. Energiedrankjes zijn volgens Kok aantrekkelijk voor pubers vanwege hun lage prijs, zoete smaak en vermogen om te helpen tegen de middagdip.

Kok deelt een voorbeeld van een leerling die energiedrank per tray kocht en in zijn kluisje bewaarde om uit te delen. De effecten waren volgens haar opmerkelijk. “Die jongens zijn daarna niet te houden,” zegt ze. Kok wilde het verbod instellen vanwege de ongezonde aspecten van energiedrank, maar vooral vanwege de invloed die deze drankjes hebben op het gedrag van jongeren.