Supportersgeweld: Wat moet de KNVB doen?

De afgelopen tijd ging het er steeds over: supportersgeweld. Voetbalsupporters die zich niet konden gedragen tijdens de wedstrijd. Zo werden er meerdere wedstrijden gestaakt de afgelopen weken. Na ”de Klassieker”, was de maat vol bij de KNVB. Een supporter gooide een aansteker naar Ajax-speler Davy Klaassen. Klaassen had hierdoor een hoofdwond en uiteraard werd de wedstrijd gestaakt. Voor tien minuten, daarna gingen ze verder. De KNVB heeft na dit incident de regels aangescherpt. Bij gooien, al is het één biertje, wordt de wedstrijd gestaakt voor tien minuten, daarna weer hervat. Als het een tweede keer gebeurt, wordt de wedstrijd definitief niet hervat. Zodra er sprake is van dat er iemand op het veld geraakt is, stopt de wedstrijd meteen, ze zullen dan op een ander moment verdergaan. De regels zijn er nu meer dan een maand, maar werken deze regels?   

In de maand nadat de regels zijn aangescherpt, zijn er veel wedstrijden gestaakt. Je zou dus kunnen concluderen dat het gewenste effect uitblijft. Wat moet de KNVB dan doen? Eén van de problemen in Nederland is het zogenaamde stadionverbod. Dit kan je krijgen als jij je misdraagt tijdens een wedstrijd. Het probleem zit hem in de controle, mensen met een stadionverbod kunnen elke wedstrijd komen, omdat het simpelweg niet goed wordt gecontroleerd. Een tijdje geleden tijdens de wedstrijd PSV-Sevilla kwam er een supporter op het veld die de keeper van Sevilla aanviel, achteraf bleek dat deze man al een stadionverbod had. De oplossing lijkt duidelijk: meldplicht. Dit benoemden onder andere analisten van ESPN al eerder. Duidelijk is dat een stadionverbod in ieder geval beter moet worden gehandhaafd.   

Photo by Fleur on Unsplash 

Als we kijken naar het buitenland zien we dat dit ook gebeurt, zo was er in Turkije bij een derby tussen Bursaspor en Amedspor een incident. Bij dit incident werden spelers en stafleden van Amedspor aangevallen door spelers, veiligheidsmensen en fans van Bursaspor. In Turkije treedt de politie hard op tegen dit soort geweld. Ook in Frankrijk is er sprake van supportersgeweld, dit neemt de laatste tijd toe. Als we kijken naar Engeland zien we dat het daar eigenlijk allemaal best goed geregeld is. Zo worden stadionverboden erg streng gehandhaafd. Ook is daar een alcoholverbod , dit houdt in dat er dus geen alcohol mag worden gedronken in het zicht van het veld. Dit is in Nederland tot op heden niet het geval. Verder is er in Engeland goed cameratoezicht, dit helpt ook bij incidenten. Je zou kunnen stellen dat Engeland duidelijk een streepje voor heeft op dit gebied.  

Conclusie: het supportersgeweld is een groot probleem in Nederland en moet worden aangepakt. De nieuwe aangescherpte regels van de KNVB hielpen tot nu toe minimaal, het probleem bleef aanhouden. Zo was er tijdens FC Groningen-Ajax een dieptepunt. Na rookbommen en een supporter op het veld, werd de wedstrijd na de tweede keer definitief gestaakt. Het probleem blijft tot op heden dus aanhouden. De KNVB zou een voorbeeld kunnen nemen aan Engeland. Zo lijkt meldplicht voor mensen met een stadionverbod hard nodig, aangezien mensen met een stadionverbod ”gewoon” binnen kunnen komen bij wedstrijden. Ook het alcoholgebruik op de tribunes is iets waar de KNVB naar zou kunnen kijken, er wordt namelijk regelmatig met bier gegooid. Verder is cameratoezicht erg nuttig om daders op te sporen. Kortom er is nog genoeg werk aan de winkel voor de KNVB, om supportersgeweld in Nederland juist aan te pakken! 

Image by viarprodesign on Freepik