Openbare toiletten voor vrouwen zijn onmisbaar

Het is zaterdagavond. Je hebt besloten om samen met je vriendengroep gezellig op stap te gaan. Je maakt jezelf klaar voor de leuke avond die je tegemoet gaat. Net voordat je jouw huis verlaat ga je nog even snel naar het toilet om je blaas te legen. Eenmaal in de stad aangekomen ga je allerlei gezellige kroegen af en drink je een paar heerlijke drankjes. Dan is je blaas opeens weer vol. Je moet naar het toilet. Maar waar kun je terecht?

Natuurlijk zijn er in vrijwel elke kroeg toiletten aanwezig. Maar zijn dat er ook genoeg toiletten? Want op het moment dat ik in een kroeg sta en mijn vrienden verlaat om naar de wc te gaan blijf ik soms een half uur weg. Het is geen doolhof ofzo, want ik ben binnen twee minuten bij het toilet aangekomen. Echter zijn er maar twee wc-hokjes aanwezig en staat er een rij van ongeveer tien andere meiden in de rij voor me te wachten.

Op het moment, dat we dezelfde soort situatie vanuit de perspectief van een man bekijken, merk je toch een bijzonder verschil. Op het moment dat een man naar het toilet wilt, is hij binnen maximaal vijf minuten weer terug. Bij mannen gaat het namelijk als volgt. Je wilt je blaas legen en loopt naar de wc’s in de kroeg. Daar vind je meestal rond de vier urinoirs. Op het moment dat ze toch allemaal bezet zijn, is er meteen een simpele oplossing. Buiten staan er namelijk genoeg plaskruizen, waar je meteen terecht kunt.

Helaas is dit voor vrouwen niet mogelijk. Er zijn negen van de tien keer geen zit-toiletten voor vrouwen te vinden. En ik wil nu niet perse de grote feminist gaan uithangen als je dat dacht, want dit heeft niks met vrouwenrechten te maken. Het gaat om simpele mensenrechten. Op het moment dat er een verschil ontstaat tussen twee soorten mensen die simpel gezegd beide hun blaas moeten legen, zoals elk ‘normaal functionerend’ persoon. Is het gewoon een beetje vreemd. Vind je niet?

En dit gebeurt niet alleen tijdens het uitgaan. Het gebeurt op alle evenementen. Zo liet het Parool in een artikel, gepubliceerd in 2019, weten dat er tijdens Koningsdag in Amsterdam jaarlijks ruim 90 dames toiletten worden geplaats. Ondertussen werden er voor de mannen maar liefst 103 plaskruizen geplaatst. Dit betekent dat er in totaal 412 plekken waren voor de mannen om te kunnen urineren. Dat is ongeveer 4,5 keer net zoveel toiletten als voor de vrouwen. Volgens mij is dat toch echt wel een ‘beetje’ oneerlijk.

Er moet hier gewoon wat aan gedaan worden, want ik wil niet dag en nacht dat ik naar een leuke gelegenheid ga de helft van de hele gebeurtenis moeten missen. Puur omdat ik zo nodig naar het toilet moest! En ik ga mezelf ook niet uitdrogen, puur zodat ik niet meer hoef. Openbare toiletten zijn onmisbaar. Doe hier iets aan! Het is zo simpel.