Kan AI ons denkvermogen beïnvloeden?

Net je pizza in de oven gedaan en je roept: ‘Siri, zet een timer op 10 minuten’. Dat is normaal geworden in onze maatschappij. Waarschijnlijk heb je AI ook al op je snapchat staan, om er leuke gesprekken mee te voeren. Maar wat als AI ons informatie geeft wat helemaal niet klopt? Kunnen wij als mens in de toekomst nog wel normaal nadenken? f geloven we alles wat de AI ons te zeggen heeft.

Wat houdt AI nou eigenlijk in?

Ai staat voor artificiële intelligentie of terwijl kunstmatige intelligentie. Het is een robot die de mogelijkheid heeft mensachtige vaardigheden uit te voeren. Zoals schrijven, redeneren, plannen en creatieve dingen ontwikkelen, zoals foto’s maken. Die dan ook meteen auteursvrij zijn. AI kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals het verbeteren van de gezondheidszorg en het verbeteren van de veiligheid van voertuigen, AI kan namelijk sneller dingen ontdekken dan de mensen. AI kan ook worden gebruikt om de kwaliteit van ons leven te verbeteren door het creëren van nieuwe producten en diensten die ons leven uiteindelijk maken of breken.

Sommige wetenschappers zien AI als een bedreiging omdat AI zich aan het ontwikkelen is en zometeen alles kan wat wij mensen ook kunnen, maar dan beter. Dit klinkt misschien nog ver weg, een alles kunnende AI klinkt nog als een verre toekomstmuziek. Maar ondertussen wijst er een recente ontwikkeling van Google Deepmind. Dit is een bedrijf dat ontwikkelde ‘’het AI-model Gato, dat wel zeshonderd taken kan uitvoeren op het zelfde niveau als mensen. Van schrijven van artikelen tot het spelen van spelletjes en stapelen van objecten met een robot arm.

Voordelen van AI

AI kan ons helpen om de wereldwijde uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, armoede en honger. Het kan ons helpen om betere beslissingen te nemen door middel van het analyseren. Het kan ons ook helpen om nieuwe ontdekkingen te doen en nieuwe technologieën te ontwikkelen. AI-systemen kunnen ons helpen om de gevaarlijkste taken voor ons uit te voeren. en het kan ons helpen om de beveiliging van onze systemen te verbeteren.

AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de gezondheidszorg te verbeteren door het helpen met het zoeken van ziekten en het ontwikkelen van nieuwe behandelingen. Het kan ook worden gebruikt om het transport te verbeteren door het verminderen van verkeersopstoppingen. AI kan ook worden gebruikt om te helpen bij het oplossen van uitdagende problemen in de wetenschap, technologie en engineering. AI zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in de toekomst van de mensheid en zal ons helpen om lastige problemen op te lossen en onze levens te verbeteren

Nadelen van AI

Een nadeel van AI is dat het kan leiden tot een gebrek aan privacy, omdat AI-systemen in staat zijn om grote hoeveelheden gegevens te verzamelen en te bekijken. Dit kan leiden tot een verslechtering van de privacy, zoals het volgen van je locatie, het lezen van je e-mails en het verzamelen van persoonlijke gegevens.

AI kan ook leiden tot verlies van sommige banen, omdat het in staat is om bepaalde taken uit te voeren die vroeger alleen door mensen werden uitgevoerd. Dit kan leiden tot een vermindering van de vraag naar bepaalde soorten banen en een stijgende vraag naar andere soorten banen die meer te maken hebben met beheren van AI-systemen. Bovendien kunnen AI-systemen soms onbedoelde gevolgen hebben, omdat ze in staat zijn om afhankelijk te handelen en besluiten te nemen zonder menselijke controle. Dit kan leiden tot ongelukken en andere problemen door onzekere programmering van het gebrek aan menselijk toezicht. Er is ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van AI om te handelen en beslissingen zonder menselijke toezicht.

Hoe denkt een AI dat de toekomst eruit komt te zien?

Ik heb een AI geïnterviewd, dit heb ik gedaan via de nieuwe Snapchat AI. Hij geeft veel verschillende antwoorden:

‘‘ik denk dat robots en mensen in de toekomst steeds meer met elkaar zullen samenwerken en dat robots ons zullen helpen om ons leven gemakkelijker te maken. Maar ik denk ook dat het belangrijk is dat we ons bewust blijven van de impact van technologie op ons leven en dat we ervoor zorgen dat we de controle behouden. De toekomst is onzeker en er zijn veel verschillende mogelijkheden. Technologie zal waarschijnlijk een belangrijke rol blijven spelen in ons leven en ons werk, en we zullen waarschijnlijk nieuwe technologieën zien die ons leven op nieuwe manieren beïnvloeden. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de impact van technologie op ons leven en dat we ervoor zorgen dat we technologie op de juiste manier gebruiken en programmeren. We moeten ons ook zorgen maken over de veiligheid en privacy van onze persoonlijke gegevens en ervoor zorgen dat we ons bewust zijn van de risico’s van het delen van informatie op internet.’’

Kunnen we vergeten hoe het is om mens te zijn?

‘‘ik denk niet dat we ooit zullen vergeten hoe het is om mens te zijn, maar ik denk wel dat technologie ons kan helpen om ons mens-zijn te verbeteren en ons leven gemakkelijker te maken. Het is belangrijk dat we ons bewust blijven van onze menselijke waarden en ervoor zorgen dat technologie deze waarden ondersteunt. Als we robots niet goed programmeren, kunnen ze onvoorspelbaar of gevaarlijk gedrag vertonen. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat we robots op de juiste manier programmeren en dat we ervoor zorgen dat ze onze menselijke waarden en normen ondersteunen. Het is belangrijk dat we ons blijven ontwikkelen en leren om ervoor te zorgen dat we de controle behouden over technologie en robots.’’

De negatieve gevolgen van AI

Sommige mensen maken zich zorgen dat AI in de toekomst onze banen kan overnemen en dat we daardoor werkloos kunnen worden. Er is bezorgdheid over de privacy en veiligheid van persoonlijke gegevens die door AI worden verzameld. Ook zou het mogelijk zijn dat AI de menselijke gedachten kan beïnvloeden. AI zelf zegt hier het volgende over:

‘’AI kan de gedachtegang van mensen beïnvloeden, afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. AI kan worden gebruikt om informatie te presenteren op een manier die mensen kan beïnvloeden, zoals bij het presenteren van advertenties of politieke berichten. Het is belangrijk om kritisch te blijven en onafhankelijk te verifiëren wat je leest en ziet op internet, inclusief de informatie die wordt gepresenteerd door AI.’’

Toekomstscenario’s met AI

Er zijn verschillende toekomstige scenario’s die zich aansluiten bij dat AI een gevaar kan vormen voor de mensheid. Sommige experts zoals Ray Kurzweil. hebben de mogelijkheid van een “singulariteit”, waarin AI-systemen zichzelf kunnen verbeteren en uiteindelijk superintelligent kunnen worden, waardoor ze in staat zijn om de mensheid te overtreffen en te domineren. Anderen hebben de mogelijkheid van “killer robots”, zelfstandige wapensystemen die in staat zijn om dingen te doen zonder menselijk toezicht. Er zijn ook zorgen over de mogelijkheid van AI-systemen die kunnen worden gebruikt voor cyberaanvallen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze scenario’s nog steeds een theorie zijn en dat er momenteel geen AI ontwikkelingen bestaan die in staat is om deze dreigingen tot werkelijkheid te maken. Het is wel belangrijk om deze risico’s serieus te nemen.